18 / 05 / 2024

Kira krizine yeni formül! Arabulucu artık ücretsiz!

Kira krizine yeni formül! Arabulucu artık ücretsiz!

Kiracılık, müşterek mülkiyet ve komşuluk kanunlarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk uygulamasının detayları açıklandı. Kira uyuşmazlıklarındaki uyuşmazlıklar bir aya kadar arabulucu tarafından ücretsiz olarak çözülecek.



3 HAFTADA BİTECEK

Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta sonra sona erecek. Zorunlu hallerde arabulucu bu süreyi en fazla 1 haftaya kadar uzatabilir. Müzakere sonucunda anlaşma sağlanamazsa dava açılabilir.

Kat mülkiyeti, kira, komşuluk uyuşmazlıklarında yeni dönem! 64 bin dosya çözülüyor! İşte beklenen o düzenleme...

KAT MÜLKİYETİ, KİRA, KOMŞULUK UYUŞMAZLIKLARINDA YENİ DÖNEM

Yeni kurallara göre arabuluculuk,  1 Ocak 2018'de iş mahkemesi davalarında, 1 Ocak 2019'da ticari davalarda ve 28 Temmuz 2020'de tüketici davalarında tartışmalı hale geldi. Kasım 2013'ten bugüne kadar olan 3 milyon 119.000 855 uyuşmazlığın %69'unda uzlaşma görüşmeleri sonucunda anlaşma sağlandı. Kasım 2013'te başlayan arabuluculuk, başlangıçta isteğe bağlıydı. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla bakanlık yetkilileri arabuluculuğun kapsamını genişletmek için çalıştı. 

Adalet Bakanlığı'nın teknik çalışmalarını sürdürdüğü revize kanunun TBMM'de yasalaşmasıyla birlikte apartman, kira ve mahalle kanunlarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk dava şartı haline gelecek. Bu uyuşmazlıklarda taraflar dava açmadan önce arabulucu ile irtibata geçecekler.


Geri Dön