28 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesine ilişkin uyarılar!

Kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesine ilişkin uyarılar!

Kiraya verilen yer için kiracılara kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesi verilir. Bu taahhütname, kiralananın teslim alınmasını takiben kiracı tarafından verilen bir yazılı beyandır. Kiracı bu taahhütnamede belirtilen tarih dahilinde kiralananı boşaltmayı yazılı olarak taahhüt eder.



Sözleşmenin bitmesi durumunda ev sahipleri tahliye taahhütnamesi devreye girebilir. Bu belge ile ev sahipleri, kiracıların evden çıkmalarını isteyebiliyorlar. Avukat Ali Alper Tüfekçi, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve kiracıların tahliye edilmesine ilişkin konulara değindi.

“TEFE-TÜFE zamları tahliye taahhütnamesinde önemlidir”

Avukat Ali Alper Tüfekçi, tahliye taahhütnamesine ilişkin şunları söyledi: “Ülkemizde kira artışları uzun bir süre boyunca TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranına bağlı olarak belirlenirdi. Ancak bu sistem fırsatçılığa ve haksız kazanca yol açtığı için 11 Haziran 2022'de bir değişikliğe uğradı. Bu düzenleme konut kira artışlarına sınırlama getirdi ve 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında konut kiralarında en fazla %25 zam yapılmasına izin verdi. Ayrıca, Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeler uyarınca, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedelinin bir önceki dönemin %25'i aşılmaması kararlaştırıldı. Bu sınırlama sadece konutlar için geçerliyken, iş yeri kiralarında böyle bir kural bulunmamaktadır.

Kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesine ilişkin uyarılar!

Kira sözleşmeleri nasıl yapılır?

Kira sözleşmelerinin yazılı olmasına ilişkin Tüfekçi, şunları ifade etti: “Kiracılara tavsiyemiz kira sözleşmelerini yazılı olarak yapmaları ve mümkünse TÜFE zammını ayrı bir kira sözleşmesi ile bağlamalarıdır. Yazılı kira sözleşmeleri, kırtasiyelerde bulunan standart formlarla kolayca hazırlanabilir. Özellikle, "Kiracı, kira dönemi sonunda kiralananda oturmaya devam etmek isterse TEFE-TÜFE ortalamasındaki zammı şimdiden kabul ve taahhüt eder." gibi bir madde eklenirken dikkatli olunmalıdır. “

Kiracının dava yoluyla tahliyesi nasıl olur?

Kira sözleşmeleri bildirim yoluyla feshedilebileceği gibi Türk Borçlar Kanunu'nun 350. maddesi ve sonraki maddelerinde belirtilen şartların sağlanması durumunda dava yoluyla da sonlandırılabilir. Ancak, dava yoluyla tahliye işlemi, yalnızca kanunda açıkça belirtilen fesih sebepleriyle sınırlıdır. Kanunen kabul edilmiş özel bir neden olmadan kiracının tahliyesi için dava açma imkanı bulunmamaktadır.

Kiralık evlerde kriz derinleşiyor: Kiracılar fahiş zamlardan, ev sahipleri istediği artışı yapamamaktan şikayetçi!

7 milyon kiracının gözü Ekim'de açıklanacak pakette!

Yüksek ev kirası çiftçi emeklisini vurdu! 7 bin TL maaş alıyorum, 10 bin TL kira istiyorlar!


Geri Dön