02 / 05 / 2024

Kiracı ayın ortasında çıkarsa ne olur?

Kiracı ayın ortasında çıkarsa ne olur?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Peki, kiracı ayın ortasında çıkarsa ne olur?



Kiracı ayın ortasında çıkarsa ne olur?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Kimi zaman kiracılar kira sözleşme süresi dolmadan çıkmak isteyebiliyor. Kiracı ayın ortasında çıkarsa ne olur? Kiracının sorumlulukları ve ev sahibinin hakları nelerdir?


Kiracı ayın ortasında çıkarsa ne olur?

Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder.


Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.


Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.



Kira kontratı noter ücreti nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön