22 / 12 / 2024

Kiracı kirayı zamanında ödemezse ne olur?

 Kiracı kirayı zamanında ödemezse ne olur?

Kira sözleşmesinde yer alan maddelere göre kiracı kirasını ödemekle yükümlü oluyor.Peki kiracı kirayı zamanında ödemezse ne olur?İşte kirasını ödemeyen kiracı için yapılması gerekenler..



Kiracı kirayı zamanında ödemezse ne olur?

Kira sözleşmesi, ev sahibinin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesini imzalayan kiracını kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemesi zorunluluğu bulunuyor.


Kiracının kira bedelini ödememesi durumunda, kiracıya kirayı ödemesi için ihtar gönderilebiliyor ve bu ihtar sonucunda, kiracının kira bedelini tekrar ödememesi halinde ikinci bir ihtarname gönderilebiliyor.Gönderilen iki ihtarnameden sonra ev sahibi yasal olarak kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip oluyor.


Kiracının borcunu ödememesi durumunda izlenilebilecek ikinci bir yol da bulunuyor.Kiracıya ihtar çekmeden icra takibi de başlatılabiliyor. İcra dairesi yolu ile borçluya ödeme emri gönderiliyor. Bu ödeme emrinden sonra 30 gün içinde borcun tahsili isteniyor. Ancak söz konusu süre zarfı içinde borç ödenmezse, ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. 


Otuz gün içinde borcun tahsilin gerçekleşmemesi halinde, ev sahibi tekrar icra müdürlüğüne giderek, tahsilin gerçekleşmediğini evin tahliyesini istediğini belirtiyor. Eğer kiracının kira bedelini ödeyememe hususunda öenmli bir nedeni yoksa kanunen evin tahliyesi ve paranın tahsili isteniyor.


Kiracıların kira sözleşmeleri devam ederken kira borçlarını ödemeden bulundukları evden kaçma girişimleri de görülebiliyor. Burda dikkat edilmesi gereken evsahibinin kiracının boşalttığı evde kira sözleşmesi devam ettiği için herhangi bir işlemde bulunamaması oluyor. Bu durumda evsahipleri tebligat hukuku açısından büyük sıkıntılar yaşayabiliyor.


Kiracının kiracı olarak oturduğu eve yapılan tebligat muhtarda kaydı bulunmaması sebebiyle geçerli olmuyor Burda resmi kurumlardan alınan birimlere tebligat yapılması bu yönteme göre de yapılan tebligat geri dönüyorsa Tebligat Kanunu 35. maddeye göre tebligat yapılması gerekiyor.Bu süreç epeye bir zaman zarfını kapsadığından sözleşmenin Noter aracılığıyla yapılmasını daha sağlıklı oluyor. Noter vasıtasıyla yapılan sözleşmelerde sözleşmedeki adres geçerli tebligat adresi olarak hukuken kabul ediliyor.

 



Apartmanda kiracı yönetici olabilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön