29 / 04 / 2024

Kiracı evi kaç günde boşaltır?

Kiracı evi kaç günde boşaltır?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahiplerinin, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme hakları bulunmuyor. Peki, kiracı istediği zaman çıkabilir mi? Kiracı evi kaç günde boşaltır? Kiracı ne kadar önce haber verir?



Kiracı evi kaç günde boşaltır?

Taşınmaz malını kiraya veren mal sahiplerinin, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme hakları bulunmuyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Peki, kiracı evi kaç günde boşaltır? Kiracı ne kadar önce haber verir?


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunması gerekiyor.


Aksi halde bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


Sözleşme bitmeden fesih

Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. 


Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.



Kiracıdan kaynaklanan tahliye gerekçeleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön