29 / 04 / 2024

Kiracı tahliye yolları!

Kiracı tahliye yolları!

Taşınmaz sahibinin kiracısını tahliye edebilmesi için haklı şartlarının bulunması gerekiyor. Bu şartlar Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kiracının tahliye davası gerekçeleri nelerdir? İşte, Kiracı tahliye yolları!



Kiracı tahliye yolları!

Taraflar arasında olan anlaşmazlıklarda kiracının evi sorunsuz boşaltması için Tahliye Taahhütnamesi hazırlanıyor. Bu belgede kiracı belirtilen tarihte ve hallerde daireyi, boşaltacağının garantisini vermiş oluyor. Bu belge noterden onaylatılarak taraflara teslim ediliyor.


Gayrimenkul sahibinin kiracısının tahliyesini isteyebilmesi için bazı şartların olması gerekiyor. Bu şartlar Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Taşınmaz sahibinin kiracısını tahliye edebilmesi için haklı şartlarının bulunması gerekiyor. 


Ancak 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren on yıllık kiracıların tahliyesi için haklı gerekçelerin olması gerekmiyor. On yıllık kiracının  tahliyesi için tek gereçe ev sahibinin üç ay öncesinden haber vermesi gerekiyor. 


Yazılı taahhüt tarihinden itibaren bir ay süre ile dava açılabiliyor.  Kiralayan taahhüt tarihinden itibaren bir ay içinde ya Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açarak veya aynı bir ay içinde icra takibi başlamasını isteyebiliyor. Kiracı tahliye yolları aşağıda yer alıyor;


Kiracının tahliye davası gerekçeleri;

*Kendi ihtiyacının olması;bu durumda kira bitiminden 1 ay sonra dava açabiliyor.

*Bir yılda en az 2 defa kirasını geciktirmesi halinde;2 ihtar çeker ve kira bitiminde,1 ay içinde dava açabiliyor.

*Gayrimenkulün oturulmayacak derecede onarım istemesi;kira bitiminden sonra 1 ay içinde  tahliye davası açabiliyor.

*Evi satın almış ise;1 ay içinde bir ihtar çekmesi ve tahliye davası açabilmesi için 6 ay beklemesi gerekiyor. 


Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması koşullarından en önemlisi; kiracının kiraladığı gayrimenkulde oturuyor olması gerekiyor.  Hukuki bir anlam kazanması için buna ihtiyaç  duyuluyor.  Bunun dışında mahkemeler tarafından  imzalanan taahhütname kerhen imzalanmış kabul ediliyor.


Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön