Kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları arttı!
İstanbul başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde görülen kira yükselişleri, sokaktan Twitter'a kadar her yerde gündem olmuş durumda. Bu artış, özellikle kiracıları ve yeni kiralık konut arayanları düşündürürken beraberinde kiracı ve konut sahibi arasındaki uyuşmazlıkları da çoğaltıyor.
İstanbul başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde görülen kira yükselişleri, sokaktan Twitter'a kadar her yerde gündem olmuş durumda. İndependent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre; İstanbul'un bazı popüler ve merkezi semtlerinde kira yükseliş oranları yüzde 200 ila 300'ü buldu.
Bu artış, özellikle kiracıları ve yeni kiralık konut arayanları düşündürürken beraberinde kiracı ve konut sahibi arasındaki uyuşmazlıkları da çoğaltıyor.
Avukatlara başvurular genellikle ev sahiplerinden
Avukat Yankı Büyüksezer, son süreçte yüksek kira artışı istediği durumda bunu kabul etmeyen kiracısına karşı “Kira uyarlama davası” açmak ya da tahliye etmek isteyenkonut sahiplerinden avukatlara gelen başvuruların arttığına dikkat çekti.
Yalnızca kendisine bir hafta içinde bu şekilde iki başvuru olduğunu dile getiren Büyüksezer, "Başvuranlardan biri kiracısının 3800 lira ödediğini ancak 6 bin lira ödemesini istediğini belirterek dava açmak istediğini belirtti. Kendisine yaptığının doğru bir şey olmadığını söyledim" diye konuştu.
"Davalar uzun sürüyor, en iyisi uzlaşmak"
Büyüksezer, benzer başvuruların diğer meslektaşlarına da geldiğini kaydedereke vurgu yaparak bunların genellikle de konut sahiplerince yapıldığını belirtti.
Yankı Büyüksezer'in açıklamasına göre davaların bitme süresi iki sene olabiliyor. Bu sebeple en doğru seçenek taraflar arası uzlaşı sağlanması.
Avukat Büyüksezer ayrıca, kiracı ilekonut sahipleri arasındaki uyuşmazlık davalarının bir doyum noktasına ulaştığına daha fazla çoğalmasını beklemediğine de vurgu yaptı.
Uzaktan çalışmanın sonlanmaya başlaması da ev talebini artırdı
Kentsel dönüşümün yoğun hale gelmesi, yeni konut üretiminin salgın sürecinde düşüşe geçmesi, evlenenlerin ve boşananların sayısının geçtiğimiz seneye göre yükselmesi, üniversite öğrencilerinden eğitim dönemi öncesi talepleri, son dönemler görülen kira artışlarının sebepleri arasında belirtiliyor.
Yankı Büyüksezer'in yükselişin sebeplerine ilişkin ilave bir görüşü de bulunuyor.
Salgın sürecinde uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birçok kişinin evini kapatarak farklı şehirlere ya da ailelerin yanına gittiklerini anımsatan Büyüksezer, şirketlerin çalışanlarını işe çağırmasıyla beraber bu kişilerin yeniden dönerek konut arayışına yönelmesinin de artışı etkilediğini dile getirdi.
“Çok soru geliyor. Kira uyarlama davaları artar”
Avukatlara genellikle dava açmayı planlayanlar giderken yalnızca hakları konusunda bilgi almak isteyen konut sahipleri ve kiracılar daha çok emlakçılara gitti.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak ise gerek kiracılardan, gerekse konut sahiplerinden son süreçte çok soru aldıklarına dikkat çekerek, “Önümüzdeki dönem ev sahibi - kiracı davaları, özellikle de kira uyarlama davaları artar” diye konuştu.
“Davalar arttı daha da artacak”
Emlakçı Hikmet Toraman da yaşadıkları uyuşmazlıklarla ilgili bilgi almak için gelen çok sayıda kiracı ve konut sahibi olduğunu dile getirerek, “Davalar arttı ve daha da artacak” dedi.