03 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! Kiranızı bankaya yatırın!

Kiracılar dikkat! Kiranızı bankaya yatırın!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Arsa sahibinin müteahhide vermesi gereken daire müteahhide verilmemiş. Halen maliki olarak arsa sahibi görülüyormuş. Kiramı arsa sahibine mi müteahhite mi yatırmam gerekir' sorusunu yanıtladı.



Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Arsa sahibinin müteahhide vermesi gereken daire müteahhide verilmemiş. Halen maliki olarak arsa sahibi görülüyormuş. Ben kira bedellerini şimdi arsa sahibi yani asıl malik adına yatırıyorum. Ama bu defa da müteahhit kira bedeli istiyor ve tahliye tehdidinde bulunuyor. Bu durumda ne yapmalıyım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

9 ay önce emlakçıdan bir ev kiraladım, yazılı sözleşme yaptık ve ben kiraları ev sahibinin hesabına ödedim. 9 ay sonra dairenin bu binanın arsa sahibine ait olduğu bildirildi ve geçmiş dönem kiraların ödenmesi istenildi. Meğer müteahhit ile arsa sahibinin aralarında yaptıkları anlaşmada ihtilaf çıkmış. Arsa sahibinin müteahhide vermesi gereken bu daire müteahhide verilmemiş. Halen maliki olarak arsa sahibi görülüyormuş. Ben kira bedellerini şimdi arsa sahibi yani asıl malik adına yatırıyorum. Ama bu defa da müteahhit kira bedeli istiyor ve tahliye tehdidinde bulunuyor. Bu durumda ne yapmalıyım? ● E.Ö.

Önce bir kuraldan söz edeyim. Kural şu: ‘Bir gayrimenkulü kiralamak için mutlaka maliki olmak gerekmez. Maliki olmayanlar da gayrimenkulü kiralayabilir.

Böylece kira ilişkisi kurulur. Maliki tarafından konuya vakıf olur olmaz bir itirazda bulunulmaz ise geçerli sözleşme devam eder. Kiraya veren malik olmadığı halde kiralayan sıfatını, kullanan da kiracı sıfatını alır.’ 9 aydır okuyucum bu durumdaydı ve kendisi kiracıydı. Şimdi müteahhit yani kira sözleşmesini kiralayan sıfatı ile yapan ile arsa sahibi yani tapuda malik görünen kişi arasında ihtilaf çıktı.

Burada kiracının kusurundan söz edilmez. Kiracı kira bedellerini yatırmaya devam eder. Ancak iki taraf da kira bedeli talep ettiğinden iki tarafa kira ödemek zorunda kalmamak için mahkemeden tediye mahalli talep edilir, tediye mahalli demek kira bedellerinin ödenmesi için bir banka şubesinin kendisine gösterilmesi anlamına gelir ve kiracı aylık kiraları bu banka şubesine yatırarak borcundan kurtulur.

Sonra müteahhit ile arsa sahibinin kendi aralarında problemi halletmesi beklenir. Dolayısıyla okuyucum sonuçta bir mahkeme kararına dayalı olarak kira bedellerini ödediğine göre müteahhidin, kiralayan olarak kiraları alamadığı iddiasının önemi kalmamıştır.


Geri Dön