28 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Yargıtay'ın kararı ile evden çıkarılabilirsiniz...

Kiracılar dikkat! Yargıtay'ın kararı ile evden çıkarılabilirsiniz...

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda yaşanan sıkıntılar ile ilgili Yargıtay’dan çok önemli bir emsal karar çıktığı açıklandı. Bu karar kapsamında  kiracılar kolayca evden çıkarılabilecekler. İşte haberin detayları...



Ev sahipleri ile kiracılar arasında son dönemlerde tahliye taahhütnameleri ile ilgili sıklıkla tartışmalar çıkabiliyor. Buna göre, kiracılar ev sahiplerine verdikleri tahliye taahhütnamelerini yasal olarak geçersiz hale getirmek için her bahaneyi ortaya çıkarabiliyorlar. Öte yandan kiracılara bu haklar tanınıyor. Fakat Yargıtay’dan çıkan son emsal karar kiracıların canını sıkacak gibi gözüküyor.

YARGITAY BELGEYİ GEÇERLİ SAYDI!

Ev sahibi ile kiracı arasında tahliye taahhütnamesi konusunda yaşanan anlaşmazlık mahkeme konusu olduğu kaydedildi. Bu süreçte ise kiracı ev sahibinin tahliye taahhütnamesinin tarihini boş kalarak kendisine imzalattırdığını iddia edebilir ve  tüm mahkeme işlemleri  tamamlanınca dosya Yargıtay’ın önüne gitti ve Yargıtay emsal kararını verdiği belirtildi.

Yargıtay kiracının tahliye taahhütnamesini imzalarken tarih kısmının boş bırakıldığını kabul etti. Ancak bu durumun belgeyi yasal olmaktan çıkarmayacağına hükmetti. Ayrıca, Yargıtay’a göre kiracı tarih alanı boş olan tahliye taahhütnamesini imzalarsa eğer ev sahibi tarafından nasıl  doldurulacağını peşinen kabul etmiş olur.  Buda Dolayısı ile bu şekilde yapılan tahliye taahhütnameleri hukuken geçerli sayılmaktadır.

Kiracılar dikkat! Yargıtay ın kararı ile evden çıkarılabilirsiniz...

KİRACI HEMEN EVİ BOŞALTMALI

Yine bu süreç zarfında tahliye taahhütnamesinde yazılı olan tarihe göre  kiracı verdiği taahhüdü de yerine getirmek zorunda oluyor. Uygulanan yasal sürede bildirim yapılması durumunda ise  kiracıya 30 gün süre tanınıyor. Bu 30 gün içerisinde kiracının evden çıkması gerekiyor. Evden çıkmaması haline mahkeme ya da icra kanalları ile kiracının evden çıkarılması sağlanabiliyor. Boş kağıda imza atan kiracılar Yargıtay’ın vermiş olduğu son emsal kararın ardından bir anda kendilerini evden çıkarılmış halde görebilirler.

PEKİ KİRACILAR NE YAPMALI?

Kiracılar tahliye taahhütnamesi verirken oldukça dikkatli olmak zorundalar. Doldurulan belgede tarih kısmı boş olduğu için belgenin geçersiz olacağını düşünenler yanılıyor çünkü belge geçerlidir. Ev sahibine tahliye taahhütnamesi verilecekse bunun yasalara uygun bir nitelikte olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Tahliye taahhütnamesinin geçersiz olacağı durumlar bulunuyor ama bunlar arasında boş belgeyi imzalamak artık yer almıyor. Kiracı evliyse eşin imzasının olmaması, kira sözleşmesi ile aynı zamanda tahliye taahhütnamesi yapılması, kiracıdan baskı yoluyla tahliye taahhütnamesi alınması gibi durumlar tahliye taahhütnamesini geçersiz yapabiliyor.

Ev sahibi kiracıyı 'Ben oturacağım' diye çıkarıp evi başkasına kiralayabilir mi? Bu durumda kiracının hakları nedir?

Mağdur ev sahipleri adalet istiyor! 

Ev sahipleri ve kiracılar 15 gün ayrıntısına dikkat! Ya zam ya da tahliye...

Kiracılar dikkat! Arabulucuya gitmek zorunlu mu, gidilmezse ne olur?


Geri Dön