22 / 12 / 2024

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki her konu gündemde yerini koruyor. Bir kiracı bulunan evde ev sahibinin değişmesi halinde kiracıların durumunun ne olacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, ev sahibi değişirse yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? 



Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki yaşanan sıkıntılar çoğu ev sahibini de zor durumda bırakabiliyor. Yaşanan bu gerilimlerin yanında da artık kira geliri evler için çok cazip olmaktan çıkmış durumda. Kiracı derdi ile uğraşmak istemeyen ev sahipleri ise evlerini satışa çıkarmak istiyorlar. Bu süreçte satılan evlerde kiracıların durumlarının ne olacağı ve nasıl bir yöntem uygulanacağı da kiracılar arasında gündem olan konular arasında yer almakta.

EĞER EV SATILIRSA KİRACI İÇİN NE GİBİ DEĞİŞİKLİK OLUR?

Evin satılması halinde kiracı öncelik ile bir başka ev sahibi ile muhatap olmaya başlayacaktır. Bu da bazı değişiklikleri beraberinde getirebilir. Buna göre, yeni ev sahibi ile kiracılık ilişkisinin kurulabilmesi için geçmişten gelen ve halen daha devam eden bir kira sözleşmesine sahip olması lazımdır. Bir evi içerisinde kiracı ile satın alan yeni ev sahibi aynı zamanda kira sözleşmesini de satın alıp taraf olacaktır. Kira sözleşmesi yoksa eğer bu durum kiracının aleyhine bir durum olacaktır. Yeni ev sahibi ise kolayca kiracıyı evden çıkarabilmektedir. 

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Öte yandan devam etmekte olan bir kira sözleşmesi varsa o zaman ipler kiracının eline geçmiş olacaktır. Buna göre, yeni ev sahibi kiracısına kira sözleşmesini yenilemek için zorluk çıkaramaz. Kiracıya bu teklif edilse dahi kiracı bunu kabul etmek zorunda değil ve bu açıdan kiraya da yeni ev sahibi istediği gibi zam yapamaz. Ayrıca, kiracının normal zam dönemi geldiğinde de yeni ev sahibi kira fiyatını yasal oranlarda yükseltebilir.

Kiraya zam yapamayacak olan ev sahibi kiracıyı eğer evden çıkarmak isterse evin tapusunu devraldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirim göndererek evden çıkmasını talep edebilir. Normal koşullarda kiracı en fazla 6 ay içerisinde bu evi tahliye etmek zorundadır. Ancak bu talep çoğu kiracı tarafından kabul edilmez ve ev sahibi de mahkemeye gider. Bu mahkeme süreci ise en az 2 yılda tamamlanır. Bu aradan geçen sürede kiracı evde oturmaya devam eder.

Ev sahipleri dikkat! Kiracı bulmak için çok uğraşabilirsiniz! 

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

Kira bedellerinde ipin ucu kaçtı! Vatandaş bütçesine uygun ev bulamıyor!

Ev sahipleri ile kiracıların kavgası niçin bitirilemiyor? 


Geri Dön