11 / 05 / 2024

Kiracılar hemen bakın! Ev satılınca kiracı çıkmak zorunda mı?

Kiracılar hemen bakın! Ev satılınca kiracı çıkmak zorunda mı?

Kiracılar bazı yaşanılan durumlarda ne yapacaklarını bilemeyebilirler. Örneğin oturdukları evin sahibi değiştiğinde nasıl bir prosedür uygulanır bilmek isterler. İşte bu konuya dair araştırılanlar!



FAHİŞ KİRA ARTIŞI YAPAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Kiracılar, kira sözleşmeleri sona ermeden evden çıkmalarına dair baskıcı olan ya da haksız oranda zam yapan ev maliklerini 189'u arayıp ya da CİMER ya da e-Devlet sistemi üzerinden ihbar formu doldurarak da şikayette bulunabilirler.

KİRA KONTRATI YENİLENMEZSE NE OLUR?

Kira sözleşmesi yenilenmez ise ne olur? Ev ya da çatılı işyerlerinin kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitmesinde en az on beş gün öncesinden bildirimde bulunmaz ise sözleşme aynı şartlar altında bir yıl için uzatılmış sayılmaktadır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanıp sözleşmeyi sona erdiremez.

EV SAHİBİ KİRAYA 6 AYDA ZAM YAPABİLİR Mİ?

Ev sahiplerinin kontrat süresi dolmadan kiraya zam yapma hakkı bulunmamaktadır.

EV SATILINCA KİRACI ÇIKMAK ZORUNDA MI?

Bu sorunun yanıtı pek çok kiracı tarafından sorgulanmaktadır. Eğer ev satıldıysa yani böyle bir durumda ev satıldı diye kiracının hemen evi boşaltmasına gerek yoktur. Zaten kiracı içerisinde evi satın alan yeni mülk sahibi, tapu devir tarihinden başlayarak bir ay içinde kiracının eline geçecek şekilde bir ihtarname göndermek zorundadır.

KİRACI KAÇ YIL ÇIKARILAMAZ?

Kiraya veren kişi yani mülk sahibi TBK md.347 gereği, kiranın başlangıcından on sene geçtikten sonra, genel hükümlere göre iptal etme bildirimi ile sözleşmeyi bitirir. Kiraya verenin, kiracıyı ev ya da iş yerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık sürenin geçmesi gerekmektedir.


Geri Dön