08 / 05 / 2024

Kiracılara ara zam yapılabilir mi?

Kiracılara ara zam yapılabilir mi?

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan artışın ardından kimi ev sahipleri kiracılarına ara zam yapmak istiyor. Peki, kiracılara ara zam yapılabilir mi?



KİRACILARA ARA ZAM YAPILABİLİR Mİ?

Kiracılara yasal olarak ara zam yapılamıyor. Mal sahibinin senede bir kere zam yapma hakkı bulunuyor. Ev ya da işyerini kiraya veren mal sahipleri, ancak TÜFE'nin 12 ay ortalaması kadar zam yapma hakkına sahip oluyor.

Ancak, 5 yıldan uzun süredir aynı gayrimenkulde ikamet edenler ve kira bedeli bölge ortalamasının altında kalanlar kira tespit davası ile karşı karşıya kalabiliyor.

Kiracılara ara zam yapılabilir mi?

Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.
 

Kiracıyım evden çıkmak istemiyorum, ne yapabilirim?

Aldığım evden kiracı hemen nasıl çıkar?

Ev sahibi aidat öder mi?


Geri Dön