27 / 04 / 2024

Kiracılara kira artış oranları 2014!

Kiracılara kira artış oranları 2014!

Tarafların anlaşması ile kira sözleşmesi yenilenen kiracılara ev sahipleri belli oranlarda kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. İşte kiracılara kira artış oranları 2014 Haziran...



Kiracılara kira artış oranları 2014!

Tarafların anlaşması ile kira sözleşmesi yenilenen kiracılara ev sahipleri belli oranlarda kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor.


Kiracılara yapılacak zam oranları bilindiği üzere 2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile üretici fiyet endeksi (ÜFE) ye bağlanıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Kiracının kira bedeline yapılacak zam dönemin ÜFE oranlarından yüksek oranda hesaplanamıyor.


Kira zam hesaplamalarında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiğine ilişkin açıklama ise yine TÜİK tarafından yapıldı. Yapılan açıklamaya göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerekiyor.


Kira artış oranları son durum..

2014 Haziran ÜFE oranlarında aylık %0,52 düşüş yaşandı.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.


Yukarıda yer alan oranlara göre 2014 Haziran ayına ait yeni kira artış oranı yüzde 11,28 olup, bu oranın hesaplamada kullanılması gerekiyor.


Kiraya en fazla yüzde kaç zam yapılabilir?


Geri Dön