09 / 05 / 2024

Kirada yüzde 25 zam sınırı sürdürülebilir olacak mı? Aynı binada bir daire 13 bin, diğeri 3 bin lira!

Kirada yüzde 25 zam sınırı sürdürülebilir olacak mı? Aynı binada bir daire 13 bin, diğeri 3 bin lira!

Aynı binada bir dairenin kirasının 13 bin lira, diğerinin 3 bin lira olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, yüzde 25 kira sınırına hapis cezası gelse bile sorunun giderek büyüyeceğine vurgu yaptı. Peki kirada yüzde 25 zam sınırı sürdürülebilir olacak mı?



Sözcü Gazetesi'nden Hülya K. Oruçoğlu'nun haberine göre; uzmanlar ise artan ev fiyatları sebebiyle, kira sınırı düzenlemesinin ve arabuluculuk sisteminin mülk sahibi-kiracı sorununu çözemeyeceğine dikkat çekiyor. 

Ev fiyatlarındaki artış sonrasında kira sınırı uygulamasının da piyasanın gerçekliğinden uzak kaldığına vurgu yapan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konuya ilişkin "Piyasadaki kurallar, yüzde 25 sınırına uymuyor. Ev sahibi ve kiracı sorunu ile ilgili açılan davalarda İstanbul'da bir buçuk yıl, Ankara'da bir yıl sonraya gün veriliyor" açıklamasında bulundu ve arabuluculuk sisteminin de sorunu çözecek gibi durmadığını dile getirdi. 

Kirada yüzde 25 zam sınırı sürdürülebilir olacak mı? Aynı binada bir daire 13 bin, diğeri 3 bin lira!

Açıklamasında "Yüzde 25 sınırının uzatılması sorunların büyümesine, kiracı ve ev sahibi arasındaki çatışmaların artmasına sebebiyet verebilir" ifadelerine yer veren Hacı Ali Taylan, aynı binada bir kiracının 15 bin lira verirken, başka bir kiracının eskiden bu yana aynı konutta oturduğu için 3 bin lira kira ödediğini aktardı.

Eski kiracıya yüzde 25 zam yapılacağını dile getiren Taylan, "Bu olacak şey mi? Alım gücü azaldı, o kira ile geçinmek zorunda kalanlar var. Bu düzenleme zaten uygulanmıyordu" diye konuştu ve sektörde kira sınırından ziyade daha köklü, kalıcı çözümlere, hızlı şekilde kontrol edilmeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi. 

Taylan, düzenleme hazırlanırken sektör temsilcilerinin görüşlerine başvurulmadığını da aktardı. 

Kirada yüzde 25 zam sınırı sürdürülebilir olacak mı? Aynı binada bir daire 13 bin, diğeri 3 bin lira!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Dr. Mustafa Koçak da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve kiraya yüzde 25 zam sınırının uzatılmasından sonra konut sahiplerinin de farklı alternatifleri değerlendirdiğinin altını çizdi. 

"Kira artışı sınırının ardından ev sahipleri genelde iki seçeneği tercih ediyor. Bazıları konutlarını satmaya başladı" şeklinde konuşan Mustafa Koçak, konutları boş olanların da 6 aydan kısa süreli kontratlar yaptığını ya da günlük ve haftalık gibi daha kısa süreli kiralamalara yöneldiğini belirtti. 

Koçak, yüzde 25 sınırının uzatılmasının kısa süreli kiralamaları daha da artıracağını düşündüğünü vurguladı. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammına yüzde 25 sınırı kimleri kapsayacak? Tek tek açıklandı! 

Kiracıya 3 bin TL, ev sahibine 5 bin TL! Depremzede kira yardımı yattı mı? Depremzede kira yardımı ne zaman yatacak?

Yarısı Bizden kampanyası başvurusu nasıl yapılır? Kentsel dönüşümde yarısı bizden kampanyası başvuru ekranı 2023! 


Geri Dön