27 / 04 / 2024

Kiralar en çok hangi illerde arttı?

Kiralar en çok hangi illerde arttı?

Uzun zamandır kapalı olan okulların açılmasından sonra ardından, gözler kiralara çevrildi. Peki konut kiralamada yatırımcısına en çok kazandıran il hangisi?



Gayrimenkul sektöründe 2005'ten bu yana değerleme hizmeti veren Denge Değerleme, ülkemizin işlem hacmi yüksek ve piyasa koşullarının sağlıklı işlediği 11 kentteki toplamda 46 ilçede, 7 bin 800 adet konut kira bedelini masaya yatırdı. Denge Değerleme 2020 yılı ile 2021 seneleri arasında yaşanan kira artış oranlarıyla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Konut kira fiyatlarının enflasyonun üzerinde arttığına değinen Denge Değerlemeye göre; en çok kira artışı yüzde 65,7 oranla ile tatilcilerin gözdesi Antalya’da yaşandı. Tatilcilerin gözdesi Antalya'yı yüzde 65.2 oranla ile Eskişehir ve yüzde 50 ile Bursa takip etti. Lokal bazda masaya yatırıldığında ise ilçe bazında da ilk sırada Antalya vardı. Alanya'da konut kiraları yüzde 76.6 oranında yükseldi. Eskişehir Tepebaşı'nda bu oran yüzde 73.2 olurken, İstanbul Başakşehir'de yüzde 71.4 şeklinde görüldü.

Kiralar en çok hangi illerde arttı?

Antalya’da konut kiraları neden yükseldi?

Denge Değerleme, konut kiralarında görülen artışların nedenlerini masaya yatırdı. Kent genelinde değerlere göre; tatilcilerin gözdesi Antalya, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs süreci ve bu süreç boyunca büyük kentlerde yaşamını sürdüren yerli ve yabancı nüfusun yazlık bölgelere olan yönelimleri ile bağlantılı olarak ön plana çıktı. Koronavirüs sürecinde çalışma anlayışlarının esneklik kazanması mega kent İstanbul ve benzeri metropollerde yaşayan beyaz yaka nüfusunu yazlık bölgelere yöneltmiş oldu. Yaşanan bu gelişmeyle bahçeli konut ve villa tiplerinde yoğun artış görüldü. Antalya'nın gözde ilçesi Alanya ve diğer sahil bölgelerinde de yine bölgenin yazlık ve bahçeli konutlarına olan arzın yüksek olması, kira artışlarına da yansımış oldu.

Kiralar en çok hangi illerde arttı?

Eskişehir’de kiralar ne kadar arttı?

Öğrenci yoğunluğuyla dikkat çeken Eskişehir'de konut kira fiyatlarını etkileyen en belirgin unsur öğrenciler oldu. Öğrenci kenti olan Eskişehir'de yüz yüze eğitim kararı ile beraber kiralık konutlara olan talep artış gösterdi. ve Eskişehir'in Tepebaşı ilçesi en başta olarak üzere fiyatlar arttı.

İstanbul’da hangi ilçelerde kiralar yükseldi?

Mega kent İstanbul’u Avrupa ve Asya yakası şeklinde masaya yatıran Denge Değerleme tarafından yapılan tespitlere göre, Avrupa Yakası’nda en çok artış yüzde 71.4 oranla Başakşehir'de Anadolu Yakası’nda da yüzde 51.40 oranla Üsküdar'da görüldü. Mega kent İstanbul’da en çok artışın yaşandığı Başakşehir, kentin ulaşım hayata geçirilen Kuzey Marmara Otoyolu ile Çam Sakura Şehir Hastanesi ile öne çıktı.

Kiralar en çok hangi illerde arttı?

Bursa'da da kiralar yükseldi

Denge Değerleme’nin mega kent İstanbul, başkent Ankara, tatilcilerin gözdesi Antalya, Egenin incisi İzmir, Bursa, Gaziantep, Adana, Mersin, Eskişehir, Van ve Samsun'da gerçekleştirdiği araştırmalara göre; metropol kentler arasında yer alan  İzmir  ili de yüksek birim kira değerlerinden nasibini aldı. İzmir Çiğli yüzde 45.1 ile en yüksek artışın görüldüğü ilçe oldu. Bursa’da ise yükselen inşaat maliyetleri nedeniye 2020'de yeni konut projelerine daha kısıtlı yatırımlar gerçekleştirildi. Yaşanan bu gelişmeyle konut arzında kısmi bir durağanlık görüldü. Özellikle 2021 yılı yaz döneminde koronavirüs kısıtlamalarının esnetilmesi ve normal hayata geçiş süreciyle beraber; yabancıların yoğun ilgisi, evlilik ve taşınmalarda artış görüldü. Başkent Ankara’ya bakıldığında genel artış ortalama 47.7 şeklinde olurken, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yüzde 62.2 ile oran en yüksek artış görülen ilçe oldu. Gaziantep ilinde 2020 yılı ve 2021 yılı konut kiraları değişim oranı yüzde 32.1 şeklinde olurken,  Adana ilinde ise bu oran 28.4, Mersin ilinde 37.4, Van ilinde 27.2 ve Samsun ilinde 47.2 şeklinde oldu. 

Kira tespit davası açılma şartları neler? 


Geri Dön