23 / 12 / 2024

Kiralık ev ararken dolandırılmayın!

Kiralık ev ararken dolandırılmayın!

Özellikle yeni evlenen çiftlerin bir an önce ev bulma beklentisinden yararlanan ‘sanal’ dolandırıcılar internette kol geziyor. Tek tek emlakçı dolaşmaya vakit bulamayanlar internetteki emlak sitelerine yöneliyor.



Özellikle yeni evlenen çiftlerin bir an önce ev bulma beklentisinden yararlanan ‘sanal’ dolandırıcılar internette kol geziyor.

Tek tek emlakçı dolaşmaya vakit bulamayanlar internetteki emlak sitelerine yöneliyor. Beğendikleri evlerin fotoğraflarını inceleyenler gerek emlakçı, gerekse ev sahibi ile görüşmeler yapıyor.

Bazı dolandırıcılar ise bu sitelerde ‘iyi konumda, uygun fiyatlı’ ev bulma telaşındaki insanları ağlarına düşürmeye çalışıyor. Kötü niyetli kişiler, internete sahte kiralık ev ilanları vererek güzel evler için ucuz sayılabilecek fiyatlar istiyor.

İlanlara çoğunlukla, bina fotoğrafı yerine ev içinden kareler ekleniyor. Kendilerini arayanlara şehir dışında olduğunu, eve çok talip çıktığını söyleyen dolandırıcı, cep havaleyle hemen kaparo gönderilmesini istiyor.

Evlenme hazırlığı yapan bir çift de internette kiralık ev bakarken dolandırıcılara denk gelmiş. İsimlerini vermek istemeyen çift olayı şöyle anlatıyor:


“İstanbul’da merkezi bir ev arıyorduk. İnternetten biri Dikilitaş’ta, ikincisi Nişantaşı’nda 2 ev beğendik. İlanlarda ‘evin içi yeni, bina yeni’ diye not vardı. Fotoğraflar çok güzeldi. Üstelik kira 1.200 liraydı. Hemen aradık. Ulaştığımız şahıs, şehir dışında olduğunu, evi 3 gün sonra gösterebileceğini söyledi.”


‘Herkes sırada’

Çift, bunun üzerine ev sahibi sandığı kişiden evi kimseye vermemesini isterken, dolandırıcı herkesin ev için sırada beklediğini söylüyor. Hem Dikilitaş, hem de Nişantaşı’ndaki ev için farklı dolandırıcılarla hemen hemen aynı konuşmalar geçiyor. Çift ise olayın devamında şunları yaşıyor:

“İkisi de ‘evi görmeden tutacak onlarca insan var, bekleyemem’ dedi. Önce kabul etmedik. Ama çok ihtiyacımız olduğu için sonra, ‘hesap numaranızı verin, parayı hemen yatıralım’ dedik. Bunun üzerine ikisi de, ‘hesap numaram yok, cep havale yapın’ dedi.

Ev aramaktan bıkmıştık, kabul ettik. Ancak bankamız cep havalede TC numarası istiyordu,.Dolandırıcılar, bizi sadece isimle yetinen ve TC numarası istemeyen bankalara yönlendirmek istedi. O zaman anladık. İki semte de gidip evleri bulmaya çalıştık. Bölgede benzer bir eve bile rastlamadık.”


‘Evi görmeden ödeme yapmayın’


Emlak siteleri üzerinden yapılan dolandırıcılıklara karşı site yöneticileri ‘evi görmeden, işlem yapmadan para ödemeyin’ uyarısında bulunuyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Milliyet Emlak Satış Destek Yetkilisi Burçak Mutlu, “İlan sahipleri ve üye olacaklara üyelik başlangıcında uyarılar yapıyoruz ve üyelik formunda belirtiyoruz.

Zaten bizim gibi siteler sadece aracı kuruluş. Kesinlikle dikkat edilmesi gereken şey, ilan sahibi, ev ve gerekli işlemler yapılmadan hiçbir şekilde para ödememeleri” dedi.


Duygu Erdoğan-Milliyet


Geri Dön