30 / 04 / 2024

Kiralık konutlarda açık artırma dönemi başladı!

Kiralık konutlarda açık artırma dönemi başladı!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde kiralık konut sektörünü ve Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik'in konuya ilişkin açıklamalarını kaleme aldı. İşte Oya Armutçu'nun 'Kiralık evde açık arttırma dönemi' başlıklı yazısı... 



Yeni konutlarda satış azaldı

TÜİK tarafından açıklanan konut satış verilerinde durumun ortada olduğunu dile getiren Oya Armutçu, Türkiye'de senede 800 bin yeni konut gereksinimi olduğuna dikkat çekerken, birince el konut satışlarının azaldığını söyledi. Oya Armutçu, şunları kaydetti: 

"Rakamlar birinci ve ikinci el konutların toplamı olarak veriliyor. 2017’de 660 bin yeni konut satılırken, bu rakam 2019’da 510 bin, 2021’de ise 460 binde kaldı. İkinci elde ise 2017’de 750 bin, 2019’da 865 bin, 2021’de 1 milyon 31 bin adet satış gerçekleşti. Bu artan ikinci el satış adetleri kira geliri elde etmek için konut alanların konutlarını sattıklarının önemli göstergesidir. Kendi oturmak için kiracılı konutu alan çok kısa sürede kiracıyı çıkartabilmektedir. Çıkan kiracı da yüksek bedellere başka yere kiraya geçmek zorundadır.Kiralık evlerde artık açıkartırma devri başladı. Suadiye, Erenköy gibi ev sıkıntısı çekilen semtlerde bir kiralık konut çıkınca, emlakçılar 8-10 kişi kaç kişi var ise tüm taliplerini çağırıp açıkartırma ile en yüksek fiyatı verene kiralamaya başladıklarını duyuyoruz. 7 bin lira ile başlayıp en yüksek kirayı verende konut kalıyor. Eğer bu böyle devam ederse seneye kimse kiralayacak ev bulamaz. Kiralık konut krizi çıkar. Bu arz talep meselesi. Kiralık konut arzı olmaz ise kiralar füze gibi çıkar."

Kiralık konutlarda açık artırma dönemi başladı!

Vatandaşların teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Oya Armutçu, Türkiye genelinde konut sahibi olma oranının yüzde 61'den yüzde 57'ye gerilediğine vurgu yaptı. Armutçu, bu oranın Avrupa'da yüzde 65'lerde olduğunu belirtti. Armutçu, "Bu rakamların normal düzeylere gelmesi için yeni konut satışları teşvik edilmeli. İlk defa 150 metrekareye kadar konut alacak vatandaşlara uygun koşullar sağlanabilir. Alacakları evin KDV’si yüzde 18’den, yüzde 1’e çekilir. Yastık altındaki dövizi, altını, mevduatını getirerek, yüzde 35-40’ını ödemesi halinde kalanı da uygun şekilde kredilendirilmesi sağlanabilir. Yüzde 2 tapu harcı da indirilip, satıcı müteahhitten alınıp vatandaştan alınmaz. Böylece kiracı olan vatandaş konut edinir ve sorun çözüm yoluna girer." açıklamasında bulundu.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Kira vergisi 24 soruda tüm detaylarıyla!

Türkiye’de kira fiyatlarındaki artış devam ediyor!

İstanbul'da konut kiraları düşecek mi? İşte o sorunun yanıtı!

Satılık ve kiralık konutlar ateş pahası oldu! Mağduriyetler çözülecek mi?


Geri Dön