09 / 05 / 2024

Kiralık konutlarda şimdi de 'memur kefil' şartı dönemi başladı!

Kiralık konutlarda şimdi de 'memur kefil' şartı dönemi başladı!

Bütçesine uygun konut bulmakta zorlanan vatandaşlar, şimdi bir de kefil şartına takıldı. Kiralık konut ilanlarında ‘kefilsiz ev verilmez’ ‘memur kefil zorunlu’ gibi şartlar arttı.



Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, bu ifadelerden bazıları şöyle; ‘Kefil şartı var ve findeks raporu istenecektir’, ‘Memur ya da ailesinde kefil memur olan öğrencilere verilir ve 6 aylık peşin alınır’, ‘50 bin TL'Lik eşya teminat senedi ile memur kefil şartı vardır’, ‘Kamu görevlisine kiraya verilecektir ya da kamu görevlisi kefili gerekir’, ‘Sadece memur veya memur kefilli kişilere verilir’, ‘En az 2 adet kefil gösterilmesi gerekir.’

10 KİŞİDEN 7'Sİ GERİ DÖNÜYOR

Başkent Ankara’daki bir emlak danışmanı, geçmişte kötü tecrübe yaşayan, kirasını tahsil edemeyen ev sahiplerinin bu yola başvurduğunu dile getirerek konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

“Kimileri Memur kefil olmadan asla vermem diyor, kimi ikna ediliyor. Memur olan kiracı adayından bile memur kefil isteyen var." diyen emlak danışmanı ofislerine konut kiralamak için gelen 10 kişiden 7 tanesinin kefil olacak memur arkadaşım yok diyerek çıktığını söyledi.

Kiralık konutlarda şimdi de memur kefil şartı dönemi başladı!

Mega kent İstanbul’daki bir emlak danışmanı da son aylarda kefilsiz hiçbir kiralama işlemi yapmadıklarını dile getirerek, sözleşme ile eşzamanlı kefil imzası aldıklarını söyledi. Yaptığı açıklamada memur kefil olmasının ilk tercih olduğunu belirten emlak danışmanı, hatta kimi ev sahiplerinin iki kefil beraber istediğini kaydetti. Kimi zaman memur tanıdığı olmayan için SGK’lı kurumsal çalışan kefili de onay gördüğünü kaydeden emlak danışmanı bu kişinden şirkette çalıştığını belgeler evraklar talep edildiğini söyledi. Maaş bordrosunu, hizmet döküm belgesini, findeks raporunu isteyenler olduğunu söyleyen emlak danışmanı kiracıların da bu duruma alıştığını dile getirerek, tüm emlak ofislerinde benzer istekler olduğu için şaşırmadıklarını söyledi.

YÜZDE 159'LUK ARTIŞ VAR

Yine verilen detaylara göre, artış hızı yavaşlasa da kiralar yükselmeye devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve Sahibindencom iş birliği ile hazırlanan kasım ayı kira raporuna göre ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı ekimde yüzde 159.2 şeklinde olurken, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 62.2 liraya çıktı. Yine verilen detaylara göre, yıllık kira artış oranı mega kent İstanbul’da yüzde 145.6, Ankara’da yüzde 168.4, İzmir’de ise yüzde 158.6 şeklinde oldu. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları mega kent İstanbul’da 88.4 TL, başkent Ankara’da 42.9 TL, İzmir’de ise 62.1 TL olarak açıklandı. Eylül ayında ise yüzde 166.4 olan kira fiyatlarının yıllık artış oranı Ekim ayında yüzde 159.2’ye gerilese de geçen senenin aynı döneminde 24lira olan Türkiye geneli ortalama metrekare kira fiyatının 62.2 TL’ye çıkması yaşanan fahiş artışı da ortaya çıkardı.


Geri Dön