01 / 05 / 2024

Kışın kombi kapatan kat maliklerine uyarı: Komşunuz dava açıp, zarar talebinde bulunabilir

Kışın kombi kapatan kat maliklerine uyarı: Komşunuz dava açıp, zarar talebinde bulunabilir

Havaların soğumasıyla birlikte kombiler yakılmaya başlandı. Ancak kışın kombi kapatanlara peş peşe uyarı geldi. Böyle bir durumda komşular ile mahkemelik olabilirsiniz.



Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan sorunların bazıları komşular arasında da oluyor. Örneğin komşular arasında kışın kombi yakmama sorunu büyük tartışmalara zemin hazırlayabiliyor. Erzurum Barosu'na kayıtlı avukatlardan Şeymanur Yılmaz, ferdi kombi kullanıp, hiç çalıştırmayan komşuya dava açılabileceğini söyledi.

Yılmaz,  "Normalde aylık 2.000 TL'lik ısıtma gideri olan bir kişi, 3.000 TL yakmak zorunda kalıyorsa bu zararın tazminini isteyebilir" dedi.

Erzurum Barosu avukatlarından Şeymanur Yılmaz, kat maliklerinin kombi yakmayan komşusuna karşı dava açabilme hakkı olduğunu bildirdi.

Her kentte İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararları olduğunu, dış ortam sıcaklığının belli bir derecenin altına düşmesi durumunda, ısıtma sistemlerinin çalıştırılması yönünde de karar olduğunu anımsatan Yılmaz, bu derecenin 15 olarak belirlendiğini belirtti.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nca da komşuların birbirini rahatsız etmeden konutlarını kullanmaları gerektiğini söyleyen Yılmaz, binada yaşayıp, ferdi kombi kullanan bir şahsın kombi çalıştırmaması durumunda yan-alt-üst komşusu sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu kaydetti.

Kışın kombi kapatan kat maliklerine uyarı: Komşunuz dava açıp, zarar talebinde bulunabilir

KOMBİ YAKMAYAN KOMŞUYA DAVA

Avukat Yılmaz, kaloriferi yakmayanların komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet verdiğini söyleyerek, "Bu kişi, Kat Mülkiyeti Kanunu açısından komşularına zarar vermiş duruma düşüyor. Yine ilgili kanun gereği kaloriferi yakan komşu, ana taşınmazın yer aldığı yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilir" dedi.

Söz konusu durumda, 'Komşum, kaloriferini hiç yakmıyor. Bundan dolayı daha çok yakmak durumunda kalıyorum. Sayemde o ısınıyor, bense daha az ısınıyorum. Buna müdahale edin' diyerek müracaatta bulunabileceğini söyleyen Yılmaz, "Sulh hukuk hakimi, komşunun evini mevsim şartlarına uygun kullanmadığına karar verip, yaptığını sonlandırmasını isteyebilir" şeklinde konuştu.

KOMŞUYA MADDİ ZARAR TALEBİ

​Davacının maddi zarar talebinde de bulunabileceğine dikkati çeken Yılmaz, apartman sakininin, komşusu yüzünden maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın giderilmesi için ayrıca hakkını arayabileceğini söyledi.

Normalde aylık 2 bin TL'lik ısıtma gideri olan bir kişi, 3 bin TL yakmak zorunda kalıyorsa bu zararın tazminini isteyebileceğinin altını çizen Yılmaz, "Bunun yanında evin yeterince ısınmamasından kaynaklı meydana gelebilecek hastalıkların faturası da istenebilir. Konutta yaşayan kişi, hastalığının sebebini kombisini yakmayan komşusu olduğunu tespit eder; bunu da delillendirirse ayrıca sağlık harcamalarını da ödemesini isteyebilir" diye konuştu.

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Projelere bu yıl dış kaynaktan 7,5 milyar dolarlık finansman!

Tuzla’da 250 site için 'Konut Siteleri Masası' kuruldu!


Geri Dön