29 / 04 / 2024

Kızılay'dan açıklama geldi! "İşlem parası alıyoruz, kan satmıyoruz"

Kızılay'dan açıklama geldi!

Türkiye'nin en büyük yardım kuruluşlarından Kızılay, geçtiğimiz günlerde kan satışı bedelinde yapılan zam nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Bazı haber kaynaklarında Kızılay'ın kan satış bedeli olarak 980 TL aldığı iddiaları yer almıştı. Ancak Kızılay, yaptığı açıklamada, kanın kendileri için değil



Kanın torba fiyatına zam

Türk Kızılayı, kan bankacılığı faaliyetleri için belirli maliyetlere katlandıklarını açıkladı. CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi'nin, Kızılay'ın kan fiyatlarına yaptığı zam eleştirilerine yanıt veren Kızılay, gönüllü bağışçılardan alınan kanın laboratuvar güvenlik testlerinden geçirildiğini, üç farklı bileşene ayrılarak özel donanımlı araçlarla uygun koşullarda hastanelere ulaştırıldığını söyledi.

Kızılay'ın yürüttüğü kan bankacılığı faaliyetleri için belirli maliyetler ve giderler olduğu belirtildi. Bu giderler arasında kan bankacılığı için kullanılan tıbbi sarf malzemeleri ve ekipmanları, profesyonel çalışanların ücretleri, SGK ve vergi ödemeleri, araç kirası, bina kirası, elektrik, su, doğalgaz gibi giderler, amortisman ömrü olan demirbaş alım giderleri ve faaliyetin daha sağlıklı şartlarda sürdürülebilmesi ve artan kapasiteyi karşılayabilmesi için bina inşaat ve tadilat giderleri yer alıyor.

Kızılay, gönüllü bağışçılardan alınan kanın ücretsiz sağlık hizmetleri için kullanıldığını ve bu hizmetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan maliyetleri karşılamak zorunda olduklarını belirtti. Kan bankacılığı faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olan maliyetlerin, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için önemli olduğuna dikkat çekildi.


Geri Dön