05 / 05 / 2024

KKTC'de ev alanların kimliği gizlenecek

KKTC'de ev alanların kimliği gizlenecek

KKTC'de hükümet 25 bin yabancı için yeni bir proje geliştirdi



Kıbrıs Rum yargısının KKTC'de mülkiyet, sivil ve ticari konularda yetkili olması kararı ile Kuzey Kıbrıs'ta mallarına el konulma tehlikesiyle yüzleşen 25 bin yabancı için hükümet yeni bir proje geliştirdi. İki hafta içinde açıklanacak proje kapsamında Rumlar, Kuzey Kıbrıs'tan ev alan yabancıları bulamayacak, bulsa da mallarına el koyamayacak.

Lüksemburg merkezli Adalet Divanı'nın Kıbrıs Rum yargısının KKTC'de de yetkili olduğunu ve mülkiyetin yanı sıra sivil ve ticari konularda alacağı kararların tüm AB ülkelerinde uygulanması gerektiğini ilan etmesi, Kuzey Kıbrıs'tan ev alan yabancı gayrimenkul alıcılarında panik yarattı. Bu gelişme bir yandan da Kuzey Kıbrıs Hükümeti'ni karşı atağa geçirdi. Kuzey Kıbrıs Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, Kuzey Kıbrıs'ta yüzde 90'ı İngilizler olmak üzere sayısı 25 bini bulan yabancı uyruklu gayrimenkul alıcısının haklarını güvence altına alan bir projenin 2 hafta içinde açıklanacağını söyledi.

Telefonlar kilitleniyor

Projenin Ulusal Birlik Partisi'nin Başkanı Derviş Eroğlu'nun 1 Mayıs'ta Başbakan olarak hükümeti kurmasının ardından 1-2 hafta içinde açıklanmasının planlandığını belirten Sungur, "Birliğimiz tarafından danışmanlığı yürütülen proje kapsamında Rumlar, Kuzey Kıbrıs'tan ev alan yabancıları bulamayacak, bulsa da yabancıların kendi ülkesindeki mallarına el koyamayacak. İlgili düzenlemenin detaylarını Rumların karşı tedbir almaması adına henüz açıklamıyoruz" dedi.

Mahkeme kararını duyan yabancıların emlakçıları telefon yağmuruna tuttuğunu söyleyen Sungur, "Eğer Rumlar kendilerini bulamazsa şimdilik problem yok ancak buldukları ve mahkemeye verdikleri takdirde kendi mallarından olacaklarından korkuyorlar. Onlara birkaç hafta içinde güvence altında olacaklarını anlatıyoruz" diye konuştu. Son 3-4 ay içinde bu haberin geleceği beklentisi ile İngilizler ağırlıklı olmak üzere 300-400 yabancının evini satışa çıkardığını kaydeden Sungur, Adalet Divanı'nın kararını açıklamasının ardından herhangi bir satış olmadığını söyledi.

Son gelişmelerle bölgedeki yabancı yatırımcıların da olumsuz etkilendiğini belirten Sungur, şöyle devam etti: "İki hafta içinde açıklanacak yeni proje, yabancılara önemli bir teşvik de sunacak. Bu kapsamda yabancıların Kuzey Kıbrıs'ta yatırım yapmak için yerel bir şirketle yüzde 49 pay ile ortak olması şartı ortadan kalkacak. Yabancılar yüzde 100 kendi sermayeleriyle ortak olmaksızın ülkeye yatırım yapabilecek."
 
Fiyatlar yüzde 50 geriledi

Kuzey Kıbrıs'ta hem Orams davası hem de hükümetin yanlış politikalarıyla stokta bekleyen konut sayısı 10 bine ulaştı. Hükümetin bu konutları Kıbrıs'ın yerli halkına satabilmesi amacıyla yeni bir proje hazırladığını kaydeden Kuzey Kıbrıs Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, "Yeni proje ile tüketicilere 38 yaşa kadar 15 yıl, 38-50 yaş arası 10 yıl, 50 yaşın üzerine de 5 yıl vadeli yeni ödeme planları getirilecek. Böylece 6 ay içinde bu konutların tükenmesi ve fiyatların yeniden yükselmeye başlaması bekleniyor" dedi.

Kuzey Kıbrıs'ta fiyatların dip seviyeyi bulduğunu söyleyen Hasan Sungur, "Fiyatlar 1 yılda yüzde 50 geriledi. Şu anda ortalama 70-120 bin pounda site içinde kaliteli bir ev bulunabiliyor" değerlendirmesini yaptı.

Orams Davası neden başladı?

İngiltere'de görülmeye devam edeceği belirtilen ve Kuzey Kıbrıs'taki yabancılar ile Rumlar'ı karşı karşıya getiren Orams davası, Rum Mahkemesi'nin 2004'te Girne'de villa satın alan İngiliz Linda ve David Orams'ı 1974 öncesinde arsa sahibi Rum Meletis Apostolides'in şikayeti üzerine yargılaması, evini yıkması ve tazminat ödemesi kararı alması ile başladı.

Rum avukatlar, Orams Ailesi'nin İngiltere'deki evine haciz götürmek üzere Londra'da dava açarken İngiltere eski Başbakanı Blair'in avukat eşi Cherie Blair, KKTC'nin çıkarlarını korumak adına Orams davasını üstlendi. Blair, İngiliz Yüksek Mahkemesi'nde KKTC'nin AB müktesebatının askıda olmasından ötürü Rum Mahkemesi'nin karar alamayacağını savunarak kazandı.

Adalet Divanı ise AB müktesebatı askıda olsa da Rum Yargısı'nın KKTC'de yaşayanlarla ilgili karar alabileceğini ve bu kararın AB ülkelerinde uygulanacağını hükme bağladı.

Vatan


Geri Dön