02 / 05 / 2024

Kocaeli Hacıhazır'da kentsel dönüşüm için oylama!

Kocaeli Hacıhazır'da kentsel dönüşüm için oylama!

Kocaeli Belediyesi, riskli alan ilan edilen Hacıhazır Mahallesi'nde kentsel dönüşümü vatandaşa soruyor. Mahallelinin dilekçeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilecek.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, belli kısımları ‘riskli alan’ olarak açıklanan ve kentsel dönüşüm kararı alınan İzmit Veliahmet ve Hacıhızır mahallelerinde proje Veral İnşaat tarafından hayata geçiriliyor. Veliahmet sakinlerinin büyük bölümü kentsel dönüşümü desteklerken, Hacıhızır sakinleri sıcak bakmıyor. Bu nedenle de süreç Hacıhızırlılar tarafından mahkemeye taşınmış durumda. Büyükşehir Belediyesi de hak sahibi vatandaşlardan, projeyi isteyip istemediklerine dair form doldurmalarını talep etti. Vatandaşlar bu formları Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nden ya da muhtarlıktan alınabiliyor.

FİRMA BIRAKTI MI?

Hacıhızır’da bu gelişme yaşanırken, Veliahmet’te kentsel dönüşüm projesi yapacak Veral İnşaat’ın işi bıraktığı iddia edildi. Ancak Muhtar Kadir Kızıl bu iddiayı yalanladı. Kızıl, “Çalışmalar devam ediyor. Bu dedikodular çok konuşuluyor. Kimse tapusunu teslim etmedi. İsteyen tapusunu teslim eder istemeyen etmez. Davalar açıldı, kimilerinin kafası karıştı. Her şey saygı çerçevesinde olmalı. Firma kaçmadı çünkü biz sürekli denetliyoruz. Firma bu proje için ciddi paralar harcadı. Böyle bir firma insanları nasıl dolandırabilir? Veral İnşaat köklü bir firma. Bu kentsel dönüşümün yapılacağına inanıyorum. Geçenlerde Cedit’te iki bina kaydı. Biz de mi bunları yaşayalım ?” diye konuştu.

HACIHIZIR İSTEMİYOR

Kentsel dönüşüm alanında bulunan diğer mahalle olan Hacıhızır’ın Muhtarı Lütfü Bodur ise farklı düşünüyor. Lütfü Bodur, “Kentsel dönüşüme mahalleli karşı çıktı. Mahallelinin sadece yüzde 5’i istedi. Veral İnşaat bir süre mahallede çalıştı. Kentsel dönüşüm sürecinin içerisine Hacıhızır Mahallesi sonradan dahil edildi. Mahallenin yüzde 95’i projeyi istemiyor. İnsanlar kime güveneceğiz diye soruyor. Cedit’te yaşanan sıkıntılardan dolayı, insanlar kentsel dönüşüme güvenemiyor” dedi.

BÖLÜM BÖLÜM OLSUN

Lütfü Bodur sözlerine şu şekilde son verdi: “Dönemin belediye başkanları halka projeyi anlatmadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ‘Sizin istemediğiniz hiçbir şey olmayacak’ dedi. Başkan halka sorulacağını ve konunun gerekirse Cumhurbaşkanı’na iletileceğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi hak sahibi vatandaşlara projeyi isteyip istemediklerine dair form doldurtuyor. Süreç devam ediyor. Hak sahibi vatandaşlar bu formları Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ya da muhtarlıktan alabilir. Proje bölüm bölüm yapılsa daha iyi olabilir.”

VERAL İNŞAAT RAHAT

Projenin 139 bin 590 metrekare alanda inşa edileceğini vurgulayan firma yetkilileri, “Ne Veliahmet’te ne de Hacıhızır’da bir sıkıntı yok. Projeyi başladıktan sonra 36 ay içinde bitiririz. Veliahmet’te işimizi bitirdik. 1. etapta belli bir yere kadar geldik. Toplam 83 kişiden, 3’ü kamu olmak üzere 70’i ile anlaşma sağlandı. Anlaşılamayan 10 kişi var. Bizim anlaşmalarımız noter tasdiklidir. Kamu dahil anlaşılan toplam 73 yer 29 bin 249 metrekarelik alanı kapsıyor. Anlaşılamayan alan ise 3 bin 119 metrekarelik bir kısım.

UZAYAN BİR SÜREÇ

Projede 42 bin metrekare herkese açık yeşil alan var ve 3’te 2 çoğunluğu sağladık. Biz projeyi etap etap yapmayı düşündük. Uzayan bir süreç oldu. Teknik olarak sürecin uzatılması bizden kaynaklanmadı. Veliahmet’te daire sayısı 400-450 civarında. Hacıhızır’da ise 750 daire bulunuyor. İnsanlar istemezlerse kendileri yapar ya da devlet bir çözüm bulur” ifadelerini kullandı.

ADRESİMİZ BELLİ

Veral İnşaat’ın ofisi kapattığına ve projenin ilerlemediğiyle ilgili açıklamalarda bulunan
yetkililer, “Ofisimizin adresi Veliahmet Mahallesi İnönü Caddesi Pakize Hanım İş Merkezi Kat: 3, D: 3. 2.5 yıldır buradayız. Sadece resmi tatil ve bayramlarda kapalıyız. Onun dışında 08.30- 18.00 saatleri arasında kadar açığız. Bilgi almak isteyen vatandaşlar bize rahatlıkla ulaşabilir” şeklinde konuştu.


Geri Dön