18 / 05 / 2024

Konut fiyatları neden artıyor? Sektörde ucuz kredi beklentisi! 

Konut fiyatları neden artıyor? Sektörde ucuz kredi beklentisi! 

Konut fiyatları Ekim'de yüzde 5.4 arttı ve yıllık artış yüzde 188’e ulaştı. Peki konut fiyatlarında son durum ne? Konut fiyatları düşecek mi? İşte ayrıntılar...



Habertürk köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, "Fiyatların ekim ayında yükselmeye devam etmesi ve aylık bazda yüzde 5’in üzerinde artışını sürdürmesine karşılık konut satışları temmuz ayından itibaren düşüyor" ifadelerini kullandı ve bu gerilemenin de yaklaşık yüzde 25 ile kayda değer seviyede olduğunu aktardı. 

Satışlarıdaki bu gerilemenin normal şartlarda fiyatları frenleyici, hatta düşürücü etkisinin görülmesinin gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, "Rakamlarda kendini gösteren ise satışlar hız kesmiş ama fiyat artışları hız kesmemiş olduğudur" diyerek ilginç bir durum olduğunu belirtti. 

Konut fiyatları neden artıyor? Sektörde ucuz kredi beklentisi! 

KONUT FİYATLARINI YÜKSELTEN 3 FAKTÖR

"Birincisi elbette düşük faiz oranlarına karşılık yüksek enflasyondur. İnşaat maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde ama ticari, konut ve tüketici faizleri yüzde 15, yüzde 20 ve yüzde 30 düzeyinde" diye konuşan Yıldırım, krediyi alanın ve parası olanın konut yatırımında karlı olduğunu vurguladı.

TL mevduat yapmanın getirisinin yüzde 20-25 düzeyinde olduğunu ve kur korumalı mevduat ile dövize yatırımın kazandırmadığını dile getiren Yıldırım, konuya ilişkin "Bu durumda konut veya gayrimenkul para için iyi bir adres. Getiri sınırı yok. Teşvik de var. Bir anlamda paranın bu alana mahkumiyeti söz konusu. Fiyatları yükselten asıl unsur bu" açıklamasında bulundu. 

Konut fiyatları neden artıyor? Sektörde ucuz kredi beklentisi! 

Konut ve gayrimenkul fiyat artışlarında rol oynayan ikinci faktörün yabancı alımlarındaki hızlanma olduğuna dikkat çeken Yıldırım, ilk defa yabancı alımlarının, toplamın yüzde 5'ini aştığına dikkat çekti. 

"Antalya’da satılan her üç konuttan biri, İstanbul’da her 10 konuttan biri yabancılara gidiyor" diyen Yıldırım, 10’da 3 veya 10’da 1 oranının, satıcılara fiyatları yükseltmek için yeterli bir dayanak noktası olduğunun altını çizdi. 

İki ilde de konut fiyat artışının yüzde 200'ün üzerinde olduğunu dile getiren Yıldırım, "Muğla ve Mersin gibi diğer bazı iller de iki illeri örnek alıyor" şeklinde konuştu. 

Konut fiyatları neden artıyor? Sektörde ucuz kredi beklentisi! 

Yıldırım, "Fiyat artışlarında üçüncü faktör ise konut inşaatı maliyetleri üç haneli artıyor. Geçen yılın ekim ayında yüzde 42 artan bina inşaat maliyeti bu yıl ekim ayında yüzde 114’e yükseldi" açıklamasında bulundu ve maliyetlerin yüksekliğinin de arzı kısıtladığının altını çizdi. Geçtiğimiz senenin ilk üç çeyreğinde inşaat izni alan daire sayısı 532 bin iken, bu senenin aynı döneminde bu rakam yüzde 22 azaldı ve 415 bine geriledi. 

Konuya ilişkin "Yabancı ile paralı yerli talebi birleşince talep fazla ama arz kısıtlı, fiyatlar da yükseliyor" ifadelerini kullanan Yıldırım, "Yükselen fiyatlar şimdilik arzı harekete geçiremiyor, çünkü enflasyon yüksek, maliyetler kontrol edilemiyor ve de yerli talebinin istikrarına güvenilemiyor" diye konuştu. 

Konut fiyatları neden artıyor? Sektörde ucuz kredi beklentisi! 

Konut almaya htiyacı olan hanehalkının alım gücü ile konuta finansal erişiminin düştüğüne vurgu yapan Yıldırım, "Faiz düşük ama bankalar kredi kısıtlamalarından dolayı konut kredisi pek vermiyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

"Ücretler, maaşlar reel olarak düşüyor. Konut fiyatları ise enflasyonun iki katını bile aştı." diyen Yıldırım, seçimin yaklaştığına dikkat çekerek, "Yeni bir konut kredi paketi hazırlanıyor. Gelir düzeyine veya konut fiyatına göre değişebilecek bir kredi tutarı ve faiz söz konusu olabilecek" açıklamasında bulundu. Yıldırım, alıcıların bu yeni kredi kolaylığını bekliyor olabileceğine de dikkat çekti. 

Yıldırım, konu ile ilgili "Eğer daha uygun koşullu veya daha yüksek tutarda kredi kullandırılacaksa buna konut sektörünün duyarlılığı yüksek olur" dedi ve talebin hemen canlanacağına, satışların patlayacağına vurgu yaptı. 

Konut fiyatları neden artıyor? Sektörde ucuz kredi beklentisi! 

"Merkez Bankası’nın araştırması kredi faizlerinde 1 puanlık değişimin konut fiyatlarında tersine 2.1 puanlık etki yarattığını ortaya koyuyor" şeklinde konuşan Yıldırım, düşük faizin de konut fiyatlarını yükselttiğini aktardı. 

TOKİ kura çekilişi takvimi güncellendi! Çekiliş il il gün gün peş peşe çekilecek! Ankara, Adana, Hatay, Trabzon, Artvin

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe duyuruldu! Bunları yaparsanız...

Yeni asgari ücrette sona gelindi! Asgari ücret Ocak 2023 zammı peş peşe hesaplandı! Gören şaşkına döndü!


Geri Dön