15 / 05 / 2024

Konut fiyatları yıllık olarak arttı! Satışlar neden geriledi?

Konut fiyatları yıllık olarak arttı! Satışlar neden geriledi?

Vatandaşın konut alma hayalleri neredeyse suya düşerken piyasadaki alıcılar yatırımcılar ya da yabancılar oldu. Ekonomistler, konut fiyatlarını, yüzde 15'e varan yabancı satışlarının katladığına dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; Merkez Bankası verilerine göre ise 2022 Kasım'da iyat artışı aylık yüzde 3.8, yıllık ise yüzde 174.3 olarak belirlendi. En yüksek artış yüzde 214 ile Antalya'da kaydedilirken; Antalya'yı yüzde 192 ile  Adana  ve Mersin takip etti. İstanbul’da yıllık artış ise yüzde 186.3 olarak kaydedildi. 

Uluslararası emlak şirketi Knight Frank’in geçtiğimiz hafta açıkladığı listede ise Türkiye, yüzde 189 ile dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak belirlenmişti. 

Konut fiyatlarındaki bu yüksek artışa karşın dolar kurunun yalnızca yüzde 38 yükselmesi, Türkiye'den konut sahibi olmayı yabancılar için cazip hale getirdi. 

Konut fiyatları yıllık olarak arttı! Satışlar neden geriledi?

Ekonomistler ve konut değerleme uzmanları yabancıya satışların konut fiyatlarının yükselmesindeki payının önemli olduğuna dikkat çekiyor. 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yabancıya satış oranlarının ciddi bir problem olduğuna vurgu yaparken; 400 bin dolar sınırının 1 milyon dolara yükseltilmesinin gerektiğini belirtti. 

"Fiyatları ederinden fazla şişiriyor. 5.5 milyar dolar getirisi var ülkeye ama götürüleri daha fazla. Satış fiyatıyla birlikte o bölgedeki kiraları da çok fazla artırıyor" açıklamasında bulunan Yazıcı, bu alana bir sınırlama gelmesinin gerektiğini aktardı. 

Konut fiyatları yıllık olarak arttı! Satışlar neden geriledi?

Yabancıya satışın göründüğünden daha büyük bir problem olduğunun altını çizen Prof. Dr. Cem Başlevent yapışkan enflasyon örneği vererek "Yan binadaki ev yabancıya 10 milyon TL’ye satıldıysa sizin binanızdaki satıcı o fiyatı unutmaz ve kendi dairesini de o fiyatın altına satmaz. Satıcılar bunu tehdit olarak kullanıyor. Gayrimenkul giderek bir yatırım aracına da döndü. Yatırım yapılacak daha iyi bir alan olmadığı için konut alınıyor" diye konuşarak bunun talebi daha da artırdığının altını çizdi. 

İstanbul Emlak Brokerları Kulübü Başkanı Ulvi Özcan da konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve "Konut ihtiyacı halen devam etmesine rağmen hem satın alma gücündeki düşüş hem de kredi musluklarının kapalı olması satış adetlerini düşürmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Özcan, yapılan iyi şeylere rağmen kapsamlı/bütünsel bir konut politikasının olmamasının, döviz ve enflasyondaki güvensizlik satış adetlerini düşürse de rakamları düşürmediğini vurguladı. 

Dünyanın en değerli markası artık Apple değil! İşte Apple’ın pabucunu dama atan o şirket!

Doların ne kadar olacağı resmen belli oldu! Merkez Bankası net rakamı açıkladı! Hemen bakın

Çiftçiler dikkat! Gübre fiyatlarındaki indirimi duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Şimdi bakın! 

SSK, BağKur Emekli Sandığı emeklilerine resmen soğuk duş! Tek tek açıklandı, duyan emekli adeta altüst oldu! Hemen bakın


Geri Dön