18 / 05 / 2024

Konut fiyatlarında TL olarak değil, döviz bazında düşüş bekleniyor! 

Konut fiyatlarında TL olarak değil, döviz bazında düşüş bekleniyor! 

Konut sektöründeki son durum sık sık uzman isimler tarafından değerlendiriliyor. Peki konut fiyatları ne olacak? İşte ayrıntılar...



Son aylarda konut satışlarında gerilemeler yaşanıyor. Ekonomimcom yazarı Erhan Aslanoğlu, "TÜİK’in yayınladığı Ekim ayı Konut Satış İstatistikleri’ne göre Ocak- Ekim 2022 döneminde konut satışları yüzde 6,7 artmasına rağmen, Ekim ayında konut satışları yüzde 25,3 düşmüş durumda" ifadelerini kullandı ve düşüşün özellikle ipotekli satışlarda olduğunu belirtti. 

"Ülkemizde konut talebinde kredi kullanımının ve faizinin etkisini bir kere daha gösteriyor" açıklamasında bulunan Aslanoğlu, konut talebindeki bu gerilemenin konut arzına da yansıdığını aktardı. Bu senenin 3. çeyreğinde  bina yapı ruhsatlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düştüğü belirten Aslanoğlu, "Daire sayılarında yüzde 3,8, yüzölçümünde ise yüzde 4,7 gerileme bulunuyor" diye konuştu.

Konut fiyatlarında TL olarak değil, döviz bazında düşüş bekleniyor! 

"Konut talep ve arzında düşüş sinyallerine rağmen TCMB’nin yayınladığı Konut Fiyat Endeksi’nin Eylül ayında yüzde 4,9 arttığı, yıllık artış oranının ise yüzde 189’a ulaştığı görülüyor" açıklamasında bulunan Erhan Aslanoğlu, artışın Antalya’da yüzde 235’lere, İstanbul’da yüzde 212 seviyelerine ulaştığını vurguladı. 

İnşaat maliyet endeksinin ise Eylül'de yüzde 1,6 artarken, yıllık yüzde 120 artışa ulaştığını ifade eden Aslanoğlu, "Bu artışların son aylarda emtia fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen bu seviyelerde olduğunu da vurgulamak gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Konut fiyatlarında TL olarak değil, döviz bazında düşüş bekleniyor! 

"Konut fiyat artışlarının inşaat maliyet endeksinin çok üzerinde olması konuta yönelik ciddi bir talep baskısına da işaret ediyor. Bu talebin önemli bir nedeni, Eylül 2021 döneminde başlayan faiz indirimleri ile başlayan ve hızla yükselen enflasyon sonucu reel faizlerin anormal negatif değerler almasıdır" şeklinde konuşan Aslanoğlu, ylül 2021 döneminde yüzde 30’larda olan konut fiyat artış oranının yüzde 200'lere ulaştığını dile getirdi.

Nüfusu artan, genç nüfusu yüksek olan ve göç alan bir ülke olarak fiziksel konut talebinin arttığı bir ülke olduğumuza vurgu yapan Aslanoğlu, gelinen fiyat seviyesinde konuta erişim zorlaşınca talebin düştüğünü belirtti. 

Konuta ihtiyacın azalmadığını dile getiren, TL bazında fiyat düşüşünden ziyade döviz bazında düşüşün daha olası bir senaryo olduğunun altını çizdi. Aslanoğlu, konut fiyatları üzerindeki baskının ancak enflasyonla mücadele ve para politikasında sıkılaşmayla sağlanabileceğine vurgu yaptı. 

Konut fiyatlarında TL olarak değil, döviz bazında düşüş bekleniyor! 

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ? 

Satışlarda yaşanan düşüşün konut fiyatlarına baskı yapacağının altını çizen Aslanoğlu, negatif faiz ortamı sürdüğü müddetçe bunun sınırlı kalacağına da dikkat çekti. 

TL bazında fiyat düşüşü beklemediğinin altını çizen Aslanoğlu, "Maliyetlerin ve kümülatif olarak enflasyonun arttığı bir ortamda TL bazında fiyat düşüşünden ziyade kısa ve orta vadede döviz bazında fiyat düşüşünü daha olası bir senaryo olarak görüyoruz" açıklamasında bulundu. 

"Sosyal konut projesine yönelik milyonları bulan talep bu gerçeği gösteriyor" ifadelerini kullanan Aslanoğlu, son bir senede döviz kurlarının yüzde 65-70 civarında artmış olmasının, konutları döviz bazında da güçlü bir şekilde değerlendirdiğini aktardı. 

Konutta limitli kredi engeline yeni çözüm! Zincirleme alım-satımlar katlandı!

9 ayda ruhsat verilen konut sayısı 415 bine ulaştı!

Aile destek parası 12 ay boyunca verilecek! 1 yılda 15.000 TL PTT'den alınacak! Elinizi çabuk tutun...


Geri Dön