23 / 12 / 2024

Konut güvenliğinde tüm kriterler uygulanacak!

 Konut güvenliğinde tüm kriterler uygulanacak!

Güvenli konutların yapılabilmesi için Çanakkale Belediyesi’nce belirlenen kriterler uygulanmaya başlandı.



Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Çanakkale’de zemin etüdü çalışmaları ile ilgili bilgiler veren belediye yetkilileri; “Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Öğretim Elemanları ile Çanakkale Belediyesi sınırlarının imar planına esas jeolojik – jeoteknik zemin etüdü raporu ve haritaları hazırlanması işi ile ilgili olarak protokol imzalanmış ve çalışmalara başlanılmıştır.

 

İmzalanan bu protokol çerçevesinde nihai raporun ilk etap çalışması olan ve jeofizik çalışmalara esas teşkil edecek olan yer altı radarı ölçümü, mikrotremör ölçümü, sismik tomografi ölçümü, yüzey dalgası analizi, zemin dinamik ve elastik parametrelerin hesaplanması, deprem tehlike analizi ve raporlarının hazırlanması çalışmaları tamamlanmış olup ortaya konulan ilk sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 

Çanakkale ilinin 1.derece deprem bölgesi olması, kent merkezinin büyük bir kısmında oturma, sıvılaşma vb. zemin problemlerinin mevcut olması ve yapılan çalışmanın ilk etap sonuçlarında çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanları tarafından Çanakkale Risk Bölgelendirme Haritası oluşturulmuş olup Çanakkale Belediyesi sınırları 4 farklı bölgeye ayrılmıştır. Çanakkale Belediyesi sınırlarının 4 farklı derecede risk bölgesine ayrılmasını takiben ilgili çalışma sonucunda belirlenen hususların Çanakkale Şehir İmar Planı içerisinde değerlendirilerek zemin ve temel etüdü raporlarının yanında uzman bir inşaat mühendisi tarafından hazırlanması gerekli olan geoteknik rapor hazırlanması ve bu konu ile ilgili olarak ilgili plan notlarına eklemeler yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu konu ile ilgili olarak yapılan toplantılara Çanakkale ilinde faaliyet gösteren tüm yapı denetim firmaları, ilgili meslek odaları, Çanakkale İnşaatçılar ve Yapı Müteahhitleri Birliği Derneği, Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden ilgili öğretim elemanları, Çanakkale Belediyesi imar komisyonu ve Çanakkale Belediyesi meclis üyeleri davet edilmiş olup tüm bu kesimlerin fikirlerinden faydalanılarak ilgili plan notları oluşturulmuştur” dediler.

 

Söz konusu plan notlarının 6 Eylül 2012 tarihinde yapılan Çanakkale Belediyesi Meclis toplantısında şehir imar planı notlarına ilave edilmesi teklifi oybirliği ile kabul edildiğini anımsatan yetkililer; ilgili plan notlarını ise şu şekilde sıraladı: “18 Mart Üniversitesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümleri Öğretim Elemanları tarafından hazırlanmış olan Jeofizik Çalışmalar Raporu sonuçlarına göre;

 

1-)1.derece riskli alan sınırları: Fevzipaşa ve Namıkkemal mahallelerinin tamamı, Barbaros mahallesinde kuzeyde Sarıçay ile güneyde eski Tekel Kanyak ve Şarap Fabrikası arasında kalan alanın tamamı, Barbaros mahallesinde kuzeyde Ptt lojmanları ile güneyde Kipa arasında kalan bölüm ve şehir mezarlığının karşısında kalan bölümü kapsamaktadır. 2.derece riskli alan sınırları: Kemalpaşa mahallesinin tamamı, Cevatpaşa mahallesinde batıda kordon ile doğuda 18 Mart Stadyumu arasında kalan bölüm, İsmetpaşa mahallesinde batıda Belediye binası ile doğuda şehir mezarlığına kadar uzanan bölümün Sarıçay’a yakın kısımları, Barbaros mahallesinde Terzioğlu Kampüsü ile  İzmir  yolu arasında kalan bölüm ile batıda Eski Tekel Kanyak ve Şarap Fabrikasından doğuda İzmir asfaltına kadar olan bölümü kapsamaktadır. 3.derece riskli alan sınırları: Barbaros mahallesinde batıda Belediye yüzme havuzunun olduğu bölümden doğuda Çanakkale-İzmir asfaltına kadar olan bölüm, Cevatpaşa mahallesinde Anafartalar Kampüsü civarı ile batıda 18 Mart Stadyumundan doğuda şehir mezarlığına kadar olan alanı kapsamaktadır. 4.derece riskli alan sınırları: Esenler mahallesinin tamamı ile Cevatpaşa mahallesinde batıda Kocatepe camii ile doğuda 116 Jandarma arasındaki bölüm ve yine batıda Kocatepe camii ile doğuda şehir mezarlığı arasında kalan bölümde Balıkesir asfaltı hizasındaki hat boyunca devam etmektedir.

 

2-)Çanakkale Risk Bölgeleme Haritasına göre 1. ve 2. derece riskli olduğu gösterilen bölgelerde zemin ve temel etüt raporlarında taşıma gücü, oturma, sıvılaşma vb. problemlerinin belirtildiği durumlarda hazırlanacak geoteknik raporuna istinaden, bir zemin iyileştirme çalışması yapılması öngörülür ise yapılacak iyileştirmenin projelendirilerek yapılması zorunludur. Çanakkale Risk Bölgeleme Haritasına göre 3. ve 4. derece riskli olduğu gösterilen alanlar da ise zemin etüt raporuna uygun çalışmalar yapılacaktır. Zemin iyileştirme projesi inşaat ruhsat dosyası ile birlikte sunulacaktır.

 

3-)Zemin iyileştirme projesi, ruhsat dosyasında bulunacak olan geoteknik etüt raporu gereklerine göre hazırlanacaktır. Geoteknik etüt raporuna esas zemin ve temel etüt raporları hakkında ek inceleme istemeye idare yetkilidir.

 

4-)4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve Uygulama yönetmelikleri çerçevesinde ilgili Yapı Denetim Şirketi sorumluluğunda zemin iyileştirme projesi hazırlanacak ve Yapı Denetim Şirketi bu projenin de ilgili kanunun 2. ve 3. maddesine göre sorumlu olacaktır. Belediye tarafından Yapı Denetim Şirketince yapılan müracaata göre gerekli değerlendirme yapılarak izin verilecektir.

 

5-)Zemin iyileştirme yönteminin Belediye’den alınan izne uygun olarak, projesine göre yapıldığına ilişkin inşaat ruhsatı alınması öncesinde Belediye’ye uygunluk raporunun ve eklerinin Yapı Denetim Kuruluşunca sunulması gereklidir. Uygunluk raporu ve ekleri Belediye tarafından onaylanır.

 

6-)Zemin iyileştirme projesi tamamlandıktan sonra Belediye’den inşaat ruhsatı alınacaktır. Zemin iyileştirmesi yapmayan parsellere inşaat ruhsatı verilmeyecektir. Zemin iyileştirme projesi hazırlanan ruhsat başvurularında idare olanakları ölçüsünde öncelik tanıyacaktır.

 

7-)Bitişik nizam parsellerde zemin iyileştirme çalışması birden fazla parseli kapsayacak şekilde de yapılabilir. Bu durumda zemine uygun iyileştirme yönteminin tüm parsellerde ortak raporlar doğrultusunda birlikte projelendirilerek yapılması mümkündür. Belirtilen parsellerdeki inşaat faaliyetleri aynı anda başlamak zorunda değildir. Yapılması planlanan inşaat faaliyetlerinde sorumlu kişilerin zaman ve maliyet kayıplarının önlenmesi ve sağlıklı geoteknik raporların hazırlanabilmesi amacıyla 17.08.2012 tarihinde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ile işbirliği amacıyla geoteknik raporların kontrolü konusunda protokol imzalanmış olup konu ile ilgili çalışmalar ve kontroller devam etmektedir.

 

Hazırlanacak olan geoteknik rapor neticesinde ilgili parselde bir zemin iyileştirme çalışması yapılması gerekliliği mevcut olması halinde ilgili plan notlarında madde 6da belirtildiği üzere idare olanakları ölçüsünde öncelik tanınacaktır. Zemin iyileştirme projeleri ile birlikte inşaat ruhsatına asıl diğer projeler de (mimari,statik,elektrik,tesisat) idareye teslim edilecek ve kontrollerine başlanacaktır. Böylelikle inşaat ruhsatı sürecinin zemin iyileştirme çalışmasından dolayı uzamasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.”


canakkaleolay.com


Geri Dön