21 / 05 / 2024

Konut ihtiyacı satışa dönmüyor!

Konut ihtiyacı satışa dönmüyor!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, konutta ihtiyacın yüksek olmasına rağmen satışların artmaması ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte Soner Keleş'in "Konut İhtiyacı Satışa Dönmüyor!" başıklı o yazısı... 



Gayrimenkul sektöründe mevsime bağlı olarak normal şartlar altında Ocak – Şubat ayları daha sakin geçerken, Nisan dan itibaren Temmuz ayına kadar talepte artış yaşanırdı. Ancak son iki yıldır hızla artan konut fiyatları ve deprem sonrası başlayan iç göç ile birlikte satılık yerine konut kiralamaya yönelik talepler daha fazla oluşmaya başladı. Seçim sonrası oluşturulan yeni kabinenin ekonomi kurmaylarının Türkiye ekonomi programının 3 temel bileşen dahilinde yeniden tasarlayacağı açıklandı. Öncelikle mali disiplinin tesisi, enflasyonun düşürülmesi için kademeli parasal sıkılaştırma, yapısal reformlar ile birlikte krediye ulaşımın zorlaşacağı ortaya çıktı. Bu durum gayrimenkul sektöründe konut kredisi faiz oranlarını daha da yukarıya çekti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66,8 azalış göstererek 13 bin 463 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 16 ya geriledi. Sektörün hareketli olduğu dönemler yüzde 40 seviyelerinde olan ipotekli satışların ciddi oranda azalması sektöre olan talebi olumsuz yönde etkiledi. Diğer taraftan inşaat maliyetlerinin hızla yükselmesi, deprem nedeniyle konut talebinin artması, yeni konut üretiminin halen ihtiyaca uygun seviyelere gelmemesi nedeniyle yaşanan yüksek fiyat artışları ilk el konut satışlarında da düşüşe neden oldu. Gayrimenkul sektöründe normal dönemde yüzde 50 seviyelerinde olan ilk el satış oranları bu yıl yüzde 30 seviyelerine kadar geriledi. Tüketicilerin arz talep dengesi ile daha uygun fırsatların oluşabileceği 2.el konut pazarına yöneldiği görüldü.

Konut ihtiyacı satışa dönmüyor!
 
Konut yatırımcılarının çekildiği, gerçek ihtiyaç sahiplerinin de konuta erişiminin çok zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Yükselen konut fiyatları hem yatırımcıyı hem de konut ihtiyacı olan kesimi sektörden uzaklaştırdı. Bu tablo önümüzdeki süreçte satıcıların direncinin kırılmasıyla birlikte 2.el konut fiyatlarında düşüşe, yeni konut fiyatlarında ise artış yerine durağanlaşmaya bırakacaktır. Yatırımcıların konut yerine daha düşük bütçeli otomobil, arsa vb. yönde talebinin arttığı görülüyor. Arsa pazarlama ofislerinin artması ve çeşitlenmesi hem yatırım hem de hafta sonu veya yazlık kullanım amacıyla sektöre olan ilgiyi yükseltti. Konut fiyatlarının doygunluğa ulaşması barınma krizi ile birlikte erişilebilir konut sorununu tekrar gündeme getirdi. Birçok stk, kamu kurumu ve konut geliştiricisi bir araya gelerek bu konunun çözümü için çalışmakta ve öneriler sunmaktadır. Hayata geçirilecek olan çözüm önerilerinin konut ihtiyacına cevap vermesi ve sektörü tekrar hareketlendirmesi beklenmektedir.

Konut yatırım aracı olmaktan çıkmalı mı? 
İstanbul’da konut göçü hızlanıyor! 
Konut sorunu derinleşiyor!
Deprem sonrası konut sektörünü neler bekliyor? 

Geri Dön