29 / 04 / 2024

Konut kiralamadaki kurumsallaşma vergi kaybını engelleyecek!

Konut kiralamadaki kurumsallaşma vergi kaybını engelleyecek!

Son senelerde kayıt dışı hususlarla gündeme gelen ve sayıları 10 binleri ilgilendiren kısa ve orta vadeli emlak kiralama sektöründe başlayan kurumsallaşmanın turist sayısını yükseltemesi ve vergi kaybını önlemesi öngörülüyor.



Türkiye'de yabancı ve yerlilere dönük kayıt dışı hizmette bulunan günlük kiralık evlerin sayısı Türkiye genelinde neredeyse 10 binleri geçen, internet üzerinden rezervasyon ve konaklama kolaylığı sağlayan sağlayan Airbnb'de Türkiye'den 57 bine yakın ilan bulunuyor. Bu ilanlar içinde sadece 3 bininin kurumsal ilana çıktığı gözlemleniyor..

Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre, son senelerde bu konutlara dönük denetimler arttırılırken, bu alanda ruhsatsız hizmet veren evler mühürleniyor ve hizmet sağlayıcılara idari para cezası kesiliyor.

Hem asayiş açısından hem de vergi kaybı ciddi olumsuzluklara neden olan kısa ve orta vadeli gayrimenkul kiralama sektöründe başlayan kurumsallaşmanın ise bu alana önemli getiriler sağlaması öngörülüyor.

Konut kiralamadaki kurumsallaşma vergi kaybını engelleyecek!

 "Kurumsallaşma hem devlete hem de kullanıcıya kazanç sağlıyor"

Kurumsal kısa ve orta vadeli gayrimenkul kiralama sektöründe faaliyet gösteren Newinn'in Kurucu Ortağı Yusuf Akbal, yapmış olduğu açıklamada, yeni nesil bir konaklama şirketi olarak yolculuğa çıktıklarını vurgulayarak, baştan uca bütün süreçlerin dijital ve otomatize şekilde gerçekleştiğini duyurdu.

Geleneksel konaklama sektöründe maliyetleri yükselten bazı ayrıntıların burada olmadığına dikkat çeken Akbal, "Örneğin; daire içinde temin edilen mutfak ve beyaz eşya setleri sayesinde konuğun yeme, içme ve kuru temizleme ihtiyaçlarını istediği şekilde daha uygun maliyetle ulaşabilmesini sağlıyoruz." diyerek kendini ifade etti.

Akbal, kısa ve orta vadeli konut kiralama uygulamasının hem konut sahibine hem de misafire kazanç vadettiğini belirterek , şu sözleri söyledi:

"Özellikle kalabalık turist grupları ve geniş aileler için kiralık konutlar otellere göre çok daha kazançlı oluyor. Bu konutların kurumsallaşması sayesinde öncelikle vergi kaybı önleniyor, tüm süreç kayıt altına alınıyor, turistlerin memnuniyeti artıyor ve bir sonraki yıl için ziyaret istekleri daha fazla oluyor. Bu alandaki kurumsallaşma ülkemiz adına daha yüksek vergi geliri ve daha fazla turist anlamına geliyor aslında."

Konut kiralamadaki kurumsallaşma vergi kaybını engelleyecek!

"Sektörde büyük ihtiyaç var"

Yusuf Akbal, Newinn olarak kiralama hakkını gayrimenkul sahiplerinden aldıkları konutları prestijli biçimde dizayn ederek misafirler için özenli ve cazip hale getirdiklerini saçıkladı.

Bireysel şekilde evini kiraya vermeyi planlayanlara yüzde 50 ve 70 aralığında normalden daha fazla kazanç vadettiklerini dile getiren Akbal, her şeyin kayıt altına alınmasından tüm tarafların kazançlı çıkacağını söyledi.

Akbal, oldukça genç bir startup olduklarını ancak sektördeki büyük ihtiyaç nedeniyle çok hızlı büyüme yaşadıklarını söyleyerek, "2021'de yüzde 350 büyüdük ve 21 ülkeden 3 bin tekil konuk ağırlayarak 32 bin 500 gecelemeye ulaştık. Ortalama geceleme süremizin 14 gün olması bu anlamda en iyi ipucumuz. Konuklarımızın yüzde 80'i yabancıydı.dedi

Başakşehir'de başladıkları faaliyetlerini 20'ye yakın alana taşıdıklarını anlatan Akbal, "Hızlı büyümemizin asıl sebebi evini kiralamak isteyen gayrimenkul sahiplerinin üzerindeki kira tahsilatı, vergi ödemeleri gibi tüm operasyonel yükü almamız"  diye konuştu.

Akbal, boş duran konutları  ekonomiye kazandırdıklarına vurgu yaparak, "Amacımız kiralama ve konuk ağırlama alanlarında kayıt içi ekonomiyi büyütmek. Dikkatle ve son derece verimli adımlarla ilerlemeyi sürdüreceğiz." dedi.

Konut kiralamadaki kurumsallaşma vergi kaybını engelleyecek!

"Yurt dışına açılacağız"

Yusuf Akbal, Türkiye'de 2018 yılından bu yana otel sektöründe tesis sayısının yüzde 10, yatak sayısının ise yüzde 3 büyüdüğünü belirterek, açıklamasını şu cümlelerle tamamladı:

"Aslına bakarsanız tesisler giderek küçülüyor. Butik yatırımlara dönüşüyor. Biz ise bu eğilimi görüyoruz. Giderek yükselen bir ihtiyaca başta İstanbul olmak üzere hem ülkemizin her köşesinde hem de Avrupa'dan başlamak üzere her lokasyonda cevap vermek istiyoruz. Yurt dışında franchise vermek için görüşmeler de sürüyor. Lizbon, Frankfurt ve Sakarya şu an görüşmelerimizin ilerlediği ilk lokasyonlar. Ayrıca Antalya’daki ofisimizi mart ayı içerisinde açıyoruz. Bu genişleme hedefi doğrultusunda bu alandaki ilk Türk unicorn yani Turcon şirketi olmayı hedefliyoruz."

Konut kiralamadaki kurumsallaşma vergi kaybını engelleyecek!

"Yurt dışında uzun süredir alternatif konaklama modeli"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise günlük ev olarak adlandırılan kısa ve orta vadeli kiralamaların İstanbul'da geçtiğimiz seneler boyunca hızla yükseldiğini anlatarak, emniyetin aldığı tüm önlemlere rağmen bu alanda kayıt dışı faaliyetin devam ettiğini belirtti.

Küçükçekmece-Halkalı, Esenyurt,  Bakırköy, Ataşehir, Beylikdüzü, Kadıköy gibi ilçe ve bölgelerde bu eclerin yoğunlaştığına vurgu yapan Aşa, "Bu konutlardan yüksek gelir elde edilmesine rağmen kira vergisi veya KDV ödemesi yapılmıyor. Yüz milyonlarca liralık kayıp olduğunu düşünüyoruz." diyerek açıkladı.

Aşa, yurt dışında pansiyon ve otellere alternatif olarak gelişme gösteren bu sektörün Türkiye'de kayıt altına alınmasının ciddiyetini vurgulayarak, "Devletimizin aldığı önlemlerle bu alandaki faaliyet azalsa da hala önemli oranda sürüyor. Bu yüzden özellikle kurumsallaşmayla sistem kayıt altına alınabilir." dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön