02 / 05 / 2024

Konut kredisi başka bankaya taşınabilir mi?

Konut kredisi başka bankaya taşınabilir mi?

Konut kredisi; banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü oluyor. Peki, daha önceden kullanılan konut kredisi başka bankaya taşınabilir mi?



Konut kredisi başka bankaya taşınabilir mi?

Konut kredisi; banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak tanımlanıyor.


Konut kredisi kullanan tüketicilerin bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Örneğin, konut kredisi faizleri düşmüşse kredisini önceden almış tüketici bundan yararlanmak isteyebiliyor. Peki, konut kredisi başka bankaya taşınabilir mi?


Konut kredisi başka bankaya taşıma:

Kanunen verilmiş bir hak olan kredi transferi, Konut kredisi faizlerinin düştüğü dönemlerde, tüketici kalan kredi borcunu başka bir bankadan kullandığı kredi ile kapatabiliyor. 


Bunun için ilk kredi borcu vade tarihinden önce kapatılacağından kapama sırasında erken ödeme ücretinin ödenmesi gerekiyor.


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesine göre kesilen tazminat değişiyor.


Kalan vadesi;

- 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1'ini, 

- 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2'sini geçemiyor. 


Bu işlemden sonra, istenilen bankadan kredi kullanılabiliyor.



Devlet konut kredisi desteği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön