02 / 05 / 2024

Konut kredisini başka bankaya taşıma masrafları!

Konut kredisini başka bankaya taşıma masrafları!

Konut kredisi faizlerinin düştüğü dönemlerde, tüketici kalan kredi borcunu başka bir bankadan kullandığı kredi ile kapatabiliyor. Kredi transferi kanunen verilmiş bir hak olarak karşımıza çıkıyor. İşte, konut kredisini başka bankaya taşıma masrafları!



Konut kredisini başka bankaya taşıma masrafları!

2007’de yasalaşan mortgage yasası sonrasında Türkiye’de verilen tüm konut kredileri mortgage kapsamında kullandırılıyor. Mortgage sistemi sayesinde bankalar ve diğer finansman kuruluşları çeşitli piyasa araçlarını kullanarak daha ucuza kredi kullandırabiliyor. 


Bu sayede tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olabiliyor.  Yıllarca kira ödemek yerine bu parayı yeni bir ev almakta kullanabiliyor. Peki, konut kredisi transferi nasıl yapılır?


Konut kredisi faizlerinin düştüğü dönemlerde, tüketici kalan kredi borcunu başka bir bankadan kullandığı kredi ile kapatabiliyor.  Kredi transferi kanunen verilmiş bir hak olarak karşımıza çıkıyor. 


Ancak, ilk kredi borcu vade tarihinden önce kapatılacağından kapama sırasında erken ödeme ücretinin ödenmesi gerekiyor.


Tüketici mevcut bankadan faiz indirimi talebinde bulunabiliyor. Kuruluş tüketicinin verimliliğini ve kalan anapara tutarını göz önünde bulundurarak faiz indirimi talebini değerlendiriyor. Kuruluş, talebi karşılamama hakkına sahip oluyor. 


Tüketici, faizler düştüğü için kredisini yeniden finanse etmek isterse şu süreçleri izlemesi gerekiyor;


Konutun üzerinde yeni kuruluş lehine serbest dereceden yararlanma hakkı ile ikinci derece ipotek tesis işlemi gerçekleştirir


İpotek tesis edildikten sonra yeni kredinin teminatları alınmış olur.


Kredi tutarı, ilk kredi bakiyesini kapamak üzere yeni finansman kuruluşu tarafından eski finansman kuruluşuna transfer edilir.


Tüketicinin mevcuttaki banka ile devam etmek veya krediyi başka bir kuruluşa transfer etmek arasındaki maliyet farkını iyice araştırdıktan sonra karar vermesi gerekiyor. Konut finansmanı kredisinin başka kuruma aktarılması durumunda, konutun değerleme raporunun yeniden düzenlenmesi talep ediliyor. Ayrıca kredinin kullanıldığı bankaya erken ödeme ücreti ödenmesi gerekiyor.


Konut kredisi hangi evlere verilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön