23 / 12 / 2024

Konut kredisi ekspertiz ücretinin iadesi!

Konut kredisi ekspertiz ücretinin iadesi!

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu soruya yanıt olarak Konut kredisi ekspertiz ücretinin iadesi konusuna değindi..



Bankadan konut kredisi kullandım. Benden 625 TL ekspertiz ücreti kestiler. Bunun iadesi için hakem heyetine başvurdum. Hakem heyeti, ücretin reddine, verilen ücretin faturasının tarafıma verilmesine karar verdi. Bankaya başvurdum ama faturayı elde edemedim. Bu paranın faturasını nasıl temin edeceğim? • S.Y. 


Tüketici hakem heyetleri kararları icra konusu yapılabilecek kararlardandır. Ancak kararlara itiriz mümkündür. Okuyucumun anlattığı olayda okuyucumun menfaati faturayı temin etmekten çok verdiği parayı geri almaktır. 

Bu nedenle her ne kadar hakem heyeti kararları icra konusu yapılabilirse de itirazı mümkün olduğu için okuyucumun bu hakkmı kullanmasında yarar vardır. 

Hakem heyeti kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde tüketici mahkemesinde itiraz mümkündür. Bu itirazlar mahkemece sonuca bağlanır ve verilen kararlar da kesindir. 

Yargıtay'a gönderme imkanı yoktur. 


Bu işin işlem yönü. Bir de işin hukuki cephesi var. Vatandaştan kesilen ekspertiz ücreti acaba vatandaşın borcu mu? Bir kredi işleminde ekspertiz niye yapılır? 

Bankanın vereceği kredi miktarının belirlenmesi için yani vatandaşın göstereceği teminatın değerini belirlemek için. Bu işlem kime hizmettir? Vatandaşa değil, bankaya hizmettir. Zira banka vereceği kredinin ne derece teminat altında olduğu bilmek ister, bu da doğaldır, elbette riske girmek istemez. 

Bu nedenle yapılan ekspertiz bankaya hizmettir ve bankaya verilen hizmet için vatandaştan para almak mümkün değildir. 


Nasıl ki banka şubesinin kullandığı suyun faturasını vatandaş ödemiyor ise bankanın ekspertiz ücretini de vatandaşın ödememesi gerekir. Bu nedenle okuyucumun faturayı ele geçirmesindeki yarardan çok, haksız olarak ödediği paranın iadesini istemekte yararı vardır. Bunun için de hakem heyeti kararının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde tüketici mahkemesinde dava açmasında yarar vardır. 


Tamer Heper-Posta


Geri Dön