28 / 04 / 2024

Konut kredisi en az ne kadar alabilirim?

Konut kredisi en az ne kadar alabilirim?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredisi miktarı taşınmaza göre belirleniyor. Peki, "Konut kredisi en az ne kadar alabilirim?" diyorsanız işte yanıtı..



Konut kredisi en az ne kadar alabilirim?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak karşımıza çıkıyor. Mesken alımlarında kullandırılan bu kredinin koşulları bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor.


Konut kredisi kullandırma süreleri, kullanılacak kredinin ödeme planına göre değişmek ile birlikte en fazla 120 aylık (10 yıl) vade ile kredi kullandırılıyor. Peki, Konut kredisi en az ne kadar alabilirim, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Banka tarafından başvuru sahibine verilecek konut kredisi miktarı ekspertiz raporuna göre veriliyor. Ekspertiz rapor aşamasında öncelikle ilgili taşınmaz inceleniyor. 


Bu incelemede metrekaresi, konumu, yaşı ve bulunduğu bölge gibi birçok özellik not alınıyor. Ayrıca bölge incelemesinde emsal karşılaştırma, gelir kapitalizasyonu ve inşaat maliyeti yöntemlerinden uygun olan incelemeler yapılıyor. 


Sonrasında konu taşınmazın ilgili tapu dairesinde üzerinde herhangi bir takyidat (ipotek, şerh, irtifak hakları vb) olup olmadığı ve bu durumun kredi verilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşturup oluşturmadığı araştırılıyor. 


Bunun sonrasında ilgili belediyede, konu taşınmazın projesi, ruhsatı, varsa tutanakları vb incelemeler yapılarak hazırlık süreci tamamlanıyor. Belirlenen konut değerinin yüzde 75'i oranında kredi veriliyor.


Örneğin evin değerinin 300 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda verilecek kredi miktarı 225 bin TL oluyor.


Konut kredisi vadesini azaltma!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön