06 / 05 / 2024

Konut kredisi faizleri düşüyor! Köpük gitti, denge geldi! Yeni düzenlemeler sonuç vermeye başladı!

Konut kredisi faizleri düşüyor! Köpük gitti, denge geldi! Yeni düzenlemeler sonuç vermeye başladı!

Her sene rekordan rekor koşan konut satışları bu yıl dalgalı seyir izliyor. Fahiş konut fiyatları, krediye erişimdeki zorluklar konut alımlarını etkiledi. 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 azalarak 122 bin 91 oldu. Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar, kredi faiz oranlarının çok yüksek olması ve krediye erişimdeki zorluklar gibi nedenler konut satışlarını etkiledi.

KONUTTA KÖPÜK GİTTİ DENGE GELDİ!

Ağustos ayında gelen bu zirveyle birlikte, konut satışları bu sene ilk kez iki ay üst üste yükselmiş oldu.

Konut satışlarının yeniden yükseliş eğilimine girmesi ile piyasanın dengelenmesi önemli oldu. Konuttaki fahiş fiyat uygulayanlara karşı yapılan denetimler ve kesilen cezalar, fiyatlardaki köpüğün gitmesini sağladı.

Öte yandan ikinci, üçüncü evini alacaklara ilişkin yapılan düzenlemeler ile yatırımcı da piyasadan çekilince konut fiyat artış hızı yavaşlamaya başladı.

Sonuç olarak satıcıların elinin güçlü olduğu pazar, yerini artık fiyatı alıcının belirlediği ‘alıcı pazar’a bıraktı. 

Fiyatların makul seviyelere gelmesiyle de satışlarda kıpırdamalar başladı. Konut satışları ocak-ağustos döneminde ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 15.5 azalarak, 797 bin 418 seviyesinde gerçekleşti.

Konut kredisi faizleri düşüyor! Köpük gitti, denge geldi! Yeni düzenlemeler sonuç vermeye başladı!

KREDİLERDE DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR!

Konut satışlarındaki kredilere yönelik sınırlayıcı düzenlemeler geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci ve daha fazla konut alacaklara yönelik kredi miktarını yüzde 22.5 ile sınırlama koydu. İlk evini alacak vatandaşlara bir sınırlama gelmedi ancak kredi faizleri ortalama yüzde 3 seviyesinde oldu. Bu yüksek seviye, kredili satışları diplerde tutmaya devam ediyor. 

Ağustos ayında kredili konut satışları bir önceki senenin aynı ayına kıyasla yüzde 26.1 azalarak 16 bin 375 oldu. Toplam konut satışları içinde ikredili konut satışlarının payı yüzde 13.4 olarak kaydedildi. 

İstanbul, yabancıya konut satışında Antalya’yı solladı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan konut sorunuyla ilgili şok açıklama!

Geri Dön