28 / 04 / 2024

Konut kredisi faizleri zirve yaptı, krediyle konut almak isteyenlerin sayısı azaldı!

Konut kredisi faizleri zirve yaptı, krediyle konut almak isteyenlerin sayısı azaldı!

ATSO Başkanı Ali Bahar, TÜİK tarafından açıklanan konut satış verileri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Açıklamasında konut satışında yaşanan gerilemeye dikkat çeken Başkan Bahar, krediyle konut almak isteyenlerin sayısının azaldığını da sözlerine ekledi.



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Aralık ayında Türkiye genelinde yapılan toplam konut satışlarının geçen yılının aynı ayına göre yüzde 33,4 oranında azalma göstererek 138 bin 577 adet olarak gerçekleştiğini belirtti.

2023'ün tamamında toplam konut satışının geçen seneye oranla yüzde 17,5 artış gösterdiğini dile getiren Ali Bahar, “2023'ün tamamında, toplam konut satışları geçen seneye göre yüzde 17,5 oranında artış gösterdi. Aralık ayında 6 bin 743 konut satışının yapıldığı Antalya’da geçen senenin aynı ayına göre yüzde 39,6, oranında gerileme yaşanmıştır” dedi.

Ali Bahar yaptığı açıklamada “Açıklanan resmi veriler bize konut satışlarında ciddi bir gerileme olduğunu gösterse de, tatilcilerin gözdesi Antalya’nın aylık bazda toplam konut satışlarında İstanbul,  Ankara  ve İzmir’in ardından birçok alanda olduğu gibi 4. sırada bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca söz konusu bu düşüş trendi gerek yabancı vatandaşların oturum izinlerine getirilen kısıtlama, gerekse konut fiyatlarındaki yükseklikler nedeniyle bir süre daha devam edecek” dedi.

Konut kredisi faizleri zirve yaptı, krediyle konut almak isteyenlerin sayısı azaldı!

SON 3 SENENİN EN DÜŞÜK SATIŞI

Yaptığı açıklamada Aralık'ta ülke genelinde 2 bin 64 adet yabancıya konut satışı gerçekleştirildiğini dile getiren Başkan Bahar, “Toplam konut satışları içindeki yabancılara yönelik konut satış payı yüzde 1,5 şeklinde olmuştur. Söz konusu bu pay Antalya’da ise yüzde 9 şeklinde gerçekleşmiştir. Hem yerli hem yabancıya yönelik konut satışlarında gerileme yaşandığını görebiliyoruz” diye konuştu. Aralık'ta Antalya’da satılan 6 bin 743 adet konutun sadece 609 adedinin yabancılara satıldığını dile getiren Başkan Ali Bahar, “Bu sayı 2021 yılı Mayıs ayından bu yana yaşanan en düşük aylık satış adedi. Özellikle Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında aylık 2 bin 500 adetlere ulaşan yabancı konut satışları ciddi şekilde gerileme eğilimine girdi. Söz konusu bu durum konut fiyatlarında da kendisini gösterdi” diye konuştu.  


Özellikle son iki senedir yoğun bir dış göç alan tatilcilerin gözdesi Antalya’da konut talebinde hızlı bir yükseliş yaşandığını kaydeden ATSO Başkanı Bahar,  “Bu sebeple de Antalya Türkiye’nin en yüksek konut fiyatlarına sahip şehir haline geldi. Geçtiğimiz senelerde Türkiye’de yabancılara satılan her 2 konuttan 1 tanesi Antalya’da satılmaktaydı, fakat gelinen noktada yabancı vatandaşların oturma izinlerinde yaşadıkları problemler ve artan konut fiyatları sebebiyle satışlarda hızlı bir gerileme yaşanmıştır. 2022 yılı Ekim ayından bu yana Antalya yabancı konut satışlarında Türkiye’de 1. sıradaydı. Fakat senenin son ayında 609 adet gibi son yılların en düşük satış sayısı ile İstanbul ‘un ardından 2. sıraya gerilemiştir” diye konuştu.

 
FAİZ ORANLARINDA ARTIŞ

Yaptığı açıklamada konut fiyatlarındaki artışlar ile beraber faiz oranlarındaki artışa da değinen Başkan Bahar “Konut talebinde yaşanan gerileme sadece yabancı talebindeki azalıştan kaynaklamamıştır. Kredi faizlerindeki artışlar da söz konusu bu gerilemede önemli bir etken oldu” dedi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2023'te kredi çekerek ev sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi bir azalmaya değinen Bahar, “2022'de Antalya’da 661 adet kredili konut satışı yaşanırken bu sayı 2023 yılında 171 adette kaldı. Bu da bize kredi ile konut sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi bir gerileme olduğunu kanıtlamaktadır. Söz konusu bu rakamlar, kredi faizlerindeki artışın konut piyasasına etkisini açıklar niteliktedir” diye konuştu.

 

Elon Musk'ın da içinde olduğu milyarderler kendi şehirlerini kuruyor!

Beklenen büyük İstanbul depreminde beş yüz bin bina hasar alacak!

Konut fiyatlarındaki artış uzun bir süre daha enflasyondan düşük olacak! Satılık ev fiyatları düşer mi?


Geri Dön