23 / 12 / 2024

Konut piyasasında ev sahiplerinden kiracıyı bezdiren yeni taktikler! Elektrik ve su aboneliği yok

Konut piyasasında ev sahiplerinden kiracıyı bezdiren yeni taktikler! Elektrik ve su aboneliği yok

Konut fiyatlarındaki aşırı yükseliş ve konut arzında yaşanan problemler kiracıların olağanüstü kira artışlarına mecburen 'evet' demelerine neden oldu. Ev sahipleriyse istedikleri kirayı alamadığı kiracıyı evden çıkarmak için yeni taktiklere başvuruyor. İşte detaylar..



Türkiye'de kiralık konut fiyatları son 3 ayda olağanüstü artışların yaşanmasına neden oldu. İstanbul'da ortalama yeni bir kiralık konutun fiyatı 6 bin 500 lirayı buldu.

Ev sahipleri 2022 öncesinde ortalama 3 bin lira kira istediği konuta 10 bin lirayı bulan kira bedeli istemeye başladı.

Ev sahipleri istedikleri yüksek kira bedelleri yanında yeni kiraya verilecek daire için kiracılardan tahliye taahhütnamesi imzalamasını şart koşuyor. Bunun yanında yüksek depozito bedelleri de talep ediliyor.

Yurt dışından 'oğlum ya da kızım geliyor evi boşalt' deme yöntemlerinden sonuç alamayan ev sahipleri, kiracıyı evden çıkarmak için her geçen gün yeni yöntemler denemeye başladı. 

Son dönemde ise ev sahipleri evin elektrik su ve doğalgaz dahil tüm faturaların dahil olduğu yeni sistemi uygulamaya koydu.

Bu sisteme göre; mülk sahibi kira sözleşmesini yazılı olarak yapmıyor veya bir örneğini kiracıya vermiyor ayrıca elektrik, su, doğalgaz gibi tüm yaşamsal kalemlerin faturaları kiracıya değil mal sahibi üzerinde kalmaya devam ettiriliyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre; Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ev sahiplerinin yeni yöntemlerine ilişkin şu bilgileri verdi.

Ev sahibi kiracısının evden çıkmasını istediğinde veya TÜFE 12 aylık ortalama üzerinde artış talep ettiğinde kiracısı buna 'evet' demezse elektrik, su ve doğal gazı kesmekle uyarıyor, kiracı da ya istenilen bedeli ödemek ya da evden çıkmak zorunda kalıyor. Bu noktada kira kontratı ve DASK olmadığı için söz abonelikleri kiracı gidip üzerine alamıyor.

Avukat Ali Güvenç Kiraz, bozulan kiracı mülk sahibi ilişkisi ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

EV SAHİPLERİ İHTARNAME ÜZERİNE İHTARNAME GÖNDERİYOR

Kiracılar ev sahiplerinin son geçici düzenleme ile konutlarda yüzde 25 üzerinde artışlarına direniyor ancak mal sahipleri de yüksek bedelle kiracı bulabilme veya içerideki kiracının kira bedelini yükseltmek için elinden geleni yapıyor.

Yakında oğlum ya da kızım gelecek söylemi en çok kullanılan yöntem. Özellikle beşinci yılı doldurmuş kiracılar için mal sahipleri adeta noterleri adeta işgal ederek kiracısına ihtarname üzerine ihtarname gönderiyor.  Kiracı yüksek artışa karşı gelse bile ev sahibinin beşinci yılı tamamladıktan sonra kira tespit davası açma hakkı olduğu için sulh hukuk mahkemelerine giderek dava açılıyor.

Mahkemede açılan her davanın 2-2.5 yıl civarında sürüyor olması ise mal sahiplerini yeni dönem için farklı arayışlara girmesine neden oluyor.


Geri Dön