07 / 05 / 2024

Yatırım için ev alanlar pişman oldu! Türkiye'de konut piyasasında sıkıntı büyük!

Yatırım için ev alanlar pişman oldu! Türkiye'de konut piyasasında sıkıntı büyük!

Konut piyasasında yaşanan yükseliş sonrasında yatırım için ev alanlara kötü haber geldi. Bu süreç daha önceki senelerde görülmemiş bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Ev alan vatandaşların ellerinde kaldı ve resmen bu yatırımlar pul olmuş durumda. 



Türkiye'de konut piyasası, yatırımcısına zor günler yaşatmaya maalesef devam etmektedir. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) son raporu kapsamında, satılık ve kiralık konut fiyatları, enflasyonun yüksek seyretmesine rağmen gerilemeye de sürdürüyor. Reel bazda konut ve kira fiyatlarındaki düşüş, yatırım olarak konut alanların parasını resmen pul etti.

KONUT FİYATLARI DOKUZ AYDIR DÜŞÜŞTE

karar.com'da yer alan habere göre; Türkiye genelinde konut fiyatları mart ayında, hem aylık hem de yıllık bazda düşüş gösterdi. Ülke genelindeki ortalama metrekare fiyatı 27 bin 816 TL'ye kadar gerilerken, İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de de fiyatlar ise sırası ile yüzde 41,3, yüzde 58,6 ve yüzde 45,6 oranında azalmış oldu. Bu düşüşler ile konutun bir yatırım aracı olarak giderek daha az tercih edilmesine yol açıyor.

Yatırım için ev alanlar pişman oldu! Türkiye de konut piyasasında sıkıntı büyük!

KİRALIK KONUT PİYASASINDA DURUM NE?

Ayrıca yine kiralık konut piyasasında da buna benzer bir azalmalar görülmektedir.  Yurt genelinde reel kira fiyatları senelik oranda yüzde 8 düşerek, kiracılar için olumlu, yatırımcılar için ise olumsuz bir tablo ortaya koyuyor. Buna göre, Ankara ve İzmir'de yaşanan kira artış oranları da yüzde 6,7 ve yüzde 7,1 olmak üzere daha yüksek olsa da bu yükseliş enflasyon karşısında yetersiz olabiliyor.  İstanbul'da ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 192,3 TL olurken, Ankara'da 139,4 TL, İzmir'de ise 168 Türk Lirası olarak belirtildi.

Vatandaşlık için ev alanlar, şimdi satıyor! 5 yıl önce 300 bin dolara alınan ev için fiyatlar 1 milyon doları buluyor! 

En çok hangi şehirlerden ev alanlar kazandı?

Vakıfbank Gayrimenkul'den 100 metrekare 2+1 konut fırsatı!

Konutta nakit dönemi mi başladı?

Prefabrik ev fiyatları metrekare bazında ne kadar? 

Ev alacaklar dikkat! Konut alırken tapu harcının tamamı ödenir mi?


Geri Dön