04 / 05 / 2024

Konut satışlarında nüfusa göre Ankara birinci!

Konut satışlarında nüfusa göre Ankara birinci!

Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, "Ankara, TÜİK rakamlarında ikinci gibi görünüyor ama nüfusa oranlayınca İstanbul'dan daha fazla konut satıyoruz" dedi.




Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, "Ankara, TÜİK rakamlarında ikinci gibi görünüyor ama nüfusa oranlayınca İstanbul'dan daha fazla konut satıyoruz" dedi. 


Türkiye istatistik Kurumu'nun (TUK) açıkla dığı istatistiklere göre Türkiye'de konut satışları. 2016 eylül ayında bir önceki yılın aynı ayma gore yüzde 17.8 oranında artarak, 108 bin 918 oldu. Konut satışlarında Ankara, 11 bin 564 konut satışı ile 17 bin 40 konut satışının yapıldığı istanbul'dan sonra ikinci il oldu. Ankara'da konut satışlarında, bir önceki yılın eylül ayma göre yaşanan yüzde 10.6 oranındaki artışı değerlendiren  Ankara  Tüm Emlakçüar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, şunları söyledi: 


ANKARA, İSTANBUL'UN ÖNÜNDE

"TÜİK rakamlarında ikinci gibi görünüyor ama aslında Ankara gayrimenkul satışlarında İstanbul'un önünde gidiyor. Nüfusa oranlayınca İstanbul'dan daha fazla konut saüyoruz. Ankara'daki gayrimenkul konut satışları bu yıl aylık ortalama 11 bin ile 13 bin adet arasında gerçekleşti. İstanbul'da bu satışlar 26 bin Ue 29 bin konut arasmda gerçekleşti Ankara nüfusu 5 milyon, İstanbul nüfusu 15 milyon ve ciddi bir yatırımcı var. Bunları üst üste koyduğumuzda İstanbul'un, bizim 3 katımız gibi bir rakama ulaşması gerekiyor. Bu anlamda nüfus ve yatırıma sayılan göz önüne alındığında Ankara, İstanbul'un önünde gidiyor. 


EŞİT DAĞILIMLI SATIŞ GRAFİĞİ 


Ankara, bölgelere göre de eşit dağılımlı bir satış grafiğine sahip. Yatırım alarm alış tıklan lokaller var. Bağlıca, İncek, Çayyolu şeklinde sınırlandıranlayız. Bu bölgelere Keçiören, Sincan, Etlik'i de ekleyebiliriz. Örneğin Sincan, 80-150 bin TL arasmda çok hızlı bü saüşa sahip. Daha üst segmentte İncek'te 750 bin liradan başlayıp, 1 milyon liranın üzerine çıkan rakamlarda satışlar yapılıyor. Her bölgenin kendi müşteri profili var. Dolayısıyla satış grafiğimiz, çok eşit dağılımlı. 


SİTELER TALEP GÖRÜYOR 


Gayrimenkul alımları ise daha çok site tarzında rağbet görüyor. Güvenlikli, sosyal alanlan olan spor salonlan, havuzu, yürüyüş alanlan üe otopark sılan tısı olmayan konutların bulunduğu siteler daha çok talep görüyor. Nitelikli konutlar da zaten daha bu çerçevede yapılıyor. Eskiden villa tarzı yapüanma daha fazla rağbet görüyordu fakat şimdi o kadar değil"


KONUT KİRALAMADA ÇANKAYA ÖNDE KONUT 


kiralama konusuna da değinen Taylan, şöyle devam etti; "Kiralamalarda ağırlıklı olarak Çankaya bölgesi tercih ediliyor. Üniversitelere yalan olduğu için Çankaya, kiralama sayılarının fazla olduğu bir yer. Ama son zamanlarda eskiden hiç öğrencisi olmayan ancak Yüdınm Beyazıt Üniversitesi'nin taşınmasıyla potansiyeli artan Çubuk, Akyurt ve Pursaklar'da da kiralama oranlan artmaya başladı. Ankara çok sayıda üniversitesi olan bü şehü ve bu yüzden öğrenci potansiyeli oluştu. Bu anlamda Çankaya, konut kiralama bakımından diğer bölgelere göre daha önde görünüyor." 


Hürriyet Ankara Ek 


Geri Dön