03 / 05 / 2024

Konut satışlarında yeni düzenlemeler başlıyor! Bunu yapanlara 100 bin TL ceza!

Konut satışlarında yeni düzenlemeler başlıyor! Bunu yapanlara 100 bin TL ceza!

Gayrimenkul satışında sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçmek için Eylül ayı sonunda çıkarılan yönetmelik 1 Kasım tarihinde yürürlüğe giriyor.



Gayrimenkul satışında sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçebilmek için Eylül ayı sonunda çıkarılan yönetmelik 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe giriyor. Düzenlemenin sektörde sahteciliğin ve manipülasyonun önüne geçeceğini belirten Emart Gayrimenkul kurucusu, Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan, aynı zamanda ilan sayılarında ciddi düşüşler yaşanacağını söyledi.

KONUT İLANLARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR!

Taşınmaz ticareti hakkında değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 31 Ağustos tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştı ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Gayrimenkul Uzmanı Arzu Turan bu değişikliğin satış ilanları konusunda bir milat olacağını belirterek ''bugüne kadar fiyatlara yönelik yönlendirici ve manipülatif ilanlar sıkça görülüyordu.  Örneğin konutunu satışa koyacak kişi ya da aracılar aynı bölgede fiyatları yüksek göstermek için gerçekte var olmayan bir konut ya da konutlar için birden fazla ilan yayınlayabiliyordu.  Veya tam tersinebölgedeki portföyüne müşteri çekmek isteyen bir aracı düşük fiyatlı gerçek olmayan bir ilan girip kendisini arayanlara o konutun kısa zaman önce alıcı veya kiracı bulduğunu söyleyip portföyündeki diğer bir konuta yönlendirebiliyordu.'' dedi ve  yeni düzenlemeyle bu tür durumların önüne geçileceğini açıkladı.

Konut satışlarında yeni düzenlemeler başlıyor! Bunu yapanlara 100 bin TL ceza!

KİMLİK DOĞRULAMASI ZORUNLU OLACAK!

Turan, 1 Kasım’da başlayacak yeni dönemde ilanı veren aracı kişi ya da kurum kimlik doğrulaması yapılacak.  Ayrıca ilandaki konut ya da taşınmazla ilgili satış veya kiralama konusunda yetkili olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Böylece ilanı veren kişi ya da kurumun ve ilanın gerçekliği teyit edilecek.

Turan bu doğrulamalar yapılırken e-devlet sisteminden de yararlanılabileceğinden bahsederek '' Aslında tapu işlemlerinde Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi uzunca bir süredir uygulanıyor. Yeni düzenleme de bu sisteme entegre edilebilecek. Tüm bu yenilikler gayrimenkul sektöründe adil bir rekabet ortamını sağlayacak, sahteciliğin ve manipülasyonun engellenmesini destekleyecek.'' dedi. 

Konut satışlarında yeni düzenlemeler başlıyor! Bunu yapanlara 100 bin TL ceza!

BUNU YAPANA 100 BİNTL CEZA!

Yeni düzenlemeyle bu yönetmeliğe aykırı hareket edenlere idari para cezaları uygulanması da söz konusu olacak.  Turan, burada doğrulamaları ilan sitelerinin yapması isteniyor. 

Sahte ve aldatıcı ilanın ilgili portallarda yer aldığının tespit edilmesi durumunda 100 bin liraya kadar para cezası uygulanacağını belirten Turan '' Bu da ilan portallarının ilanlar üzerindeki doğrulama ve kontrol mekanizmasını sıkılaştıracak. Dolayısıyla 1 Kasım’dan itibaren internet ortamındaki taşınmaz ilanlarında önemli bir düşüş gözleneceğini düşünüyoruz.'' dedi.

Yeni düzenleme ile sahte ve yanıltıcı ilanların ayıklanmasıyla gerçek ilanlar üzerinden daha gerçekçi fiyatlarla emlak sektöründe dürüst ve adil ticaret desteklenmiş olacak.

Konut fiyatları yükselecek mi, düşecek mi? 4 ay önce 5 milyon TL olan ev şu anda ne kadar?

Geri Dön