09 / 05 / 2024

Konut sitesi aidatlarına asgari ücret oranında artış kapıda! Tesis yönetim sektörü tepkili!

Konut sitesi aidatlarına asgari ücret oranında artış kapıda! Tesis yönetim sektörü tepkili!

Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük yükselişin, apartman ve site aidatlarına da aynı oranda zam olarak yansıtılması ile ilgili hazırlıklar, tesis yönetim sektörü tarafından tepkiye neden oldu. 



Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır, söz konusu açıklamasında "Giderler, maliklerin demografik yapısına ve yönetimden beklentilerine, yapının büyükşehir, il veya kasabada olmasına, hatta bulunduğu semte, hizmet çeşitliliğine, standartlara ve yeterliliklere uyulmasına, kanun ve mevzuatlardaki gerekliliklerin yerine getirilip getirilmemesine ve birçok başka etkene bağlı olarak değişir" dedi ve işletme bütçelerinin bir senelik yapıldığını da vurguladı. 

Bir haftadır bu konuda çalışma yaptıklarını dile getiren Yahya Sağır, açıklamasında "1000 lira olan aidata ortalama yüzde 20-25, 4 bin lira olan aidata bile yüzde 20 zam ortaya çıkıyor. Aidata direkt yüzde 34 zam yansıtanlar fahiş artış yapmış olur" ifadelerini kullandı. 

Konut sitesi aidatlarına asgari ücret oranında artış kapıda! Tesis yönetim sektörü tepkili!

AİDAT İÇİN TOPLANTI YAPILABİLİR

Yahya Sağır, sitenin yönetim planında, yönetimin genel kurul yapmadan dönem içinde ortak gider ve avans paylarını belli oranda yükseltme yetkisinin yazılı olabileceğine dikkat çekerek, giderlerde beklenenden fazla artış olması halinde yönetime yetki verilmişse ve genel kurul kararı kat maliklerine tebliğ edilmişse, işletme projesinin artırılmasının mümkün olduğunun altını çizdi. 

"Site ve apartmanların yönetim planlarında veya son yapılan kat malikleri genel kurul toplantılarında yönetim kuruluna ek bütçe yapma yetkisi verilmiş ise ek bütçe yapma yetkisi vardır" açıklamasında bulunan Sağır, genel kurulda yönetime ek avans toplanması yetkisi verilmemişse ya da bu tür bir yetki yönetim planında da bulunmuyorsa, aidatın artırılması için ivedi olarak olağanüstü toplantı yapılması gerektiğini söyledi. 

Konut sitesi aidatlarına asgari ücret oranında artış kapıda! Tesis yönetim sektörü tepkili!

KAT MALİKLERİ ONAY VERMELİ 

Ek bütçe yapma yetkisi olan yönetim kurulunun da yeni işletme bütçesini tüm maliklere ve kullanıcılarına tebliğ etmek zorunda olduğuna vurgu yapan Yahya Sağır, açıklamasında "7 gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır. İşletme projesi apartman yönetimlerinin en önemli araçlarından biridir ve alacak talebinde bulunabilmek için de kesinleşmiş ve kat maliklerince onaylanmış olması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi. 

Yöneticiler tarafından hazırlanan işletme projesinin iadeli taahhütlü olarak veya imza karşılığı tebliğ edilmesinin, 7 günlük itiraz süresinin başlangıcı açısından hem de alacak talebinde bulunabilmek için önemli olduğunun altını çizen Yahya Sağır, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

"7 gün içinde itiraz edilmeyen işletme projeleri herkes için bağlayıcı hale geliyor. Dışarıdan sözleşmeye dayalı sağlanan hizmetler ve asansör, hidrofor, jeneratör ve havuz bakımı gibi gider kalemleri ile ilgili temmuzdan sonra geçerli olacak işletme bütçeleriyle ocak-haziran dönemindeki işletme bütçelerindeki gider rakamları karşılaştırılmalı."

Yeni asgari ücret cebe girmeden 45 dolar eridi!

O ilde 13 adet arsa satılıyor! Arsa sahibi olmak isteyenler dikkat! 

Açlık sınırı 10 bin 373 liraya, yoksulluk sınırı 33 bin 788 liraya yükseldi!

Mazot ve gübre desteğinde Haziran 2023 şoku! Çiftçiler şimdi göz atın! Kaç TL mazot gübre desteği veriliyor?


Geri Dön