03 / 10 / 2024

Konut sorunu derinleşiyor!

Konut sorunu derinleşiyor!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra derinleşen konut krizinde kısa ve orta vadede hayata geçirilebilecek stratejik adımlarla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı...




Konut sektöründe yaşanan bu sorunların önümüzdeki dönemde çözülebilmesi için kısa ve orta vadeli kararlı stratejik adınlar atılması gerekmektedir. Nasıl ki 2018 yılına kadar derin bir sorun olmayan barınma ihtiyacı geçtiğimiz yirmi yıl içinde hükümetin yerinde politikaları, Toki ve Emlak Konut çalışmaları ile birlikte çözülebildiyse yine istikrarlı bir şekilde çözülebilecektir. Konut üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmaların hızlanması, maliyetlerin düşürülmesi ve bu konuya yönelik finansal teşvikler ile birlikte sorunun çözülebileceği ortadadır. Ancak bunun için yeni konut üretiminde ön önemli maliyet unsuru olan kısıtlı kaynak olan yeni rezerv alanlarında yüksek arsa fiyatları yerine “yerinde dönüşüm” daha fazla teşvik edilmelidir. 

Konut sorunu derinleşiyor!

Toplumun yeni konut talebinde kentsel dönüşüm teşviklerinin genişletilmesi ve kentsel dönüşüm mevzuatında yeni düzenlemelerin ivedi olarak yapılmasında fayda vardır.  Özellikle İstanbul içinde nüfusun daha da artmasına neden olacak yeni rezerv alanları açılması yerine riskli ilçelerden başlayarak dönüşüm hızlandırılmalıdır. Konutun hem değer artışında hem de kiralamada yatırım aracı olmaktan çıkarılması için çalışmalar yapılmalı bir den fazla konut sahipliliğinde yeni vergi düzenlemeleri getirilmelidir. Toplumun alım gücü tekrar yükselene kadar sosyal konut üretiminde ihtiyaç sahiplerine uzun süreli kiralama modeli geliştirilmelidir. Yabancıya konut satışından elde edilecek ek gelir ile sosyal konut üretimine kaynak oluşturacak fonlar oluşturulabilir. Yabancıların 2.el konut pazarından çıkartılarak bu pazarda fiyatların dengelenmesi ve yerine oturması sağlanabilir. 

Deprem sonrası konut sektörünü neler bekliyor? 

Konutta stoklar azalıyor, yeni projeler yolda!

Konutta kademeli KDV sistemi nasıl işliyor? Ev alacaklar hemen bakın!


Geri Dön