27 / 04 / 2024

Konut ve kira fiyatları neden artıyor? İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu 5 maddede açıkladı!

Konut ve kira fiyatları neden artıyor? İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu 5 maddede açıkladı!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu konut ve kira artışlarına ilişkin açıklama yaptı. Tellioğlu konut ve kira artışlarının neden arttığını 5 maddede açıkladı. İşte detaylar...



Türkiye'de barınma konusundaki sorunlar gün geçtikçe büyürken, 2023 yılının ikinci çeyreğinde konut ve kiralık ev fiyatları hızla yükseldi.

Bu kapsamda 2023’ün 2. çeyreğinde Türkiye genelinde konut fiyatları yıllık yüzde 110, kiralar ise yüzde 138 arttı.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu konut ve kira artışlarını beş temel başlıkta özetledi.

 Konut ve kira fiyatları neden artıyor? İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu 5 maddede açıkladı!

Sosyal medya hesabından konut ve kira fiyatlarını değerlendiren Tahir Tellioğlu, "Konut ve kira artışlarını temelde 5 başlıkta özetleyebiliriz" dedi ve şu maddeleri sıraladı:

 

KONUT VE KİRA ARTIŞLARINI TEMELDE 5 BAŞLIKTA ÖZETLEYEBİLİRİZ.

1️⃣ İnşaat temel malzeme fiyatlarının bir kısmının aşırı kontrolsüz artışına göz yumulması. (çimento, beton, cam vs. gibi)⏩@omerbolatTR @mehmetozhaseki @memetsimsek @RHisarciklioglu @RTErdogan

— Tahir Tellioğlu (@TelliogluTahir) August 7, 2023

 

1. İnşaat temel malzeme fiyatlarının bir kısmının aşırı kontrolsüz artışına göz yumulması. (çimento, beton, cam vs. gibi)

2. Konut yapımında en büyük maliyet olan arsa temininde büyükşehir belediyelerinin yetersiz kalması, arsa maliyetlerinin 1 adet konut başına Türkiye ortalamasında 2-3 milyonu bulması.

3. Bu iki  durum sektörü olumsuz etkilemiş ve konut arzını son 3 yıldır ortalama  200-250 bin civarında düşürmüş ve fiyatları artırmıştır.

4. Yani ülkemizin yıllık konut ihtiyacı ortalama 900 binden  650-700 bine düşerek, oluşan arz kayıbı kira talebini artırmış ve kiralar erişilemez noktaya gelmiştir.

5. Bunlara  belediyelerin imar ,
 
Ruhsat  işlemleri, bürokrasideki gereksiz ve uzun prosedürler  işi daha da zorlaştırmaktadır.  Örn: Ankara’da imar planında  yüksek gerilim elektrik direklerini plan tadilatı  5 yıl sürebilmektir.

Bankalar kredi musluğunu kıstı, konut satışları çakıldı! Gayrimenkulcüler bankalarla masada!

Fahiş kiralar İstanbul dışına sıçradı: Bodrum’da ev kirası 50 bin liraya yaklaştı

Milli Emlak'tan 12 bin TL'ye arazi fırsatı! Bu tarihi sakın kaçırmayın!


Geri Dön