03 / 05 / 2024

Konut ve ofis projelerinde spot devri başladı!

Konut ve ofis projelerinde spot devri başladı!

Konut ve ofis projelerinde spot devri başladı. Müteahhitlerin taşeronlara barter karşılığı verdiği mülkler, yatırımcılara daha uygun fiyatla gayrimenkul sahibi olma fırsatı sunuyor. Spot gayrimenkuller inşaat firmalarının liste fiyatlarından daha uygun...




Konut ve ofis projelerinde spot devri başladı. Müteahhitlerin taşeronlara barter karşılığı verdiği mülkler, yatırımcılara daha uygun fiyatla gayrimenkul sahibi olma fırsatı sunuyor.İnşaatı devam eden ve satışta olan birçok markalı konut projesinden konut ya da işyeri sahibi olmak isteyenler yatırımcı firmaların dışında başka yollardan da konut sahibi olabiliyor. Bunun son dönemlerde en fazla öne çıkan örneği ise taşeron firmaların satışların spot oluyor. Çünkü kimi inşaat firmaları projelerini gerçekleştirirken inşaat hizmetlerini satın aldıkları taşeron firmalara hizmet karşılığı nakit para ödemek yerine barter olarak projeden daire veya işyeri vermeyi tercih ediyor. Taşeronlar da ellerindeki bu gayrimenkulleri nakde çevirmek istediklerinde yatırımcılar için yeni bir fırsat kapısı aralanıyor. 


FIRSATA DÖNÜŞTÜ 


Spot gayrimenkuller inşaat firmalarının liste fiyatlarından yüzde 20 ila30 arasında daha uygun fiyatla satın alınabiliyor. Örneğin satışı devam eden markalı bir konut projesinde 370 bin TL olan 2+1 bir daire, spot piyasada 260 bin TL'ye satılabiliyor. Temeltaş Proje Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş da spot konut ve işyeri satışlarını bir girişimcilik fırsatına dönüştürdü. Temeltaş, taşeron firmalar, malzeme tedarikçileri ya da henüz satın aldığı projede satışlar devam ederken gayrimenkulünü satmak isteyen bireysel yatırımcıların işyerlerini ve konutlarını portföyünde topluyor. Daha soma bu göyrimenkulleri yerli ve yabancı yatırımcılara satıyor. 


PİYASA OLUŞTU 


Temeltaş, "Kimi müteahhitler projelerini hayata geçirirken barter anlaşmaları yaparak alt taşeron hizmeti aldıkları ya da malzeme aldıkları firmalara nakit ödeme yapmak yerine daire, ofis veya dükkan veriyorlar. Bu firmalar nakde dönmek için gayrimenkullerini satmak istiyor. Bunun yanı sıra bu projelerden yatırım için gayrimenkul alan ve nakde dönmek isteyen bireysel yatırımcılar da var. Biz bu dairelerin satışını üstleniyoruz. Bir anlamda konutta spot dönemini başlattık" diye konuştu. 


Ahmet Temeltaş Almanya'da satıs ofisi açtı AHMET Temeltaş, yabancılara konut satışı için Almanya'da bir ofis açtıklarını, bunun dışında da 18 ülkeden yabancı müşteriler getiren ajanslarla anlaştıklarını ifade etti. Temeltaş, "Yabancı yatırımcıya öncelikli olarak spot gayrimenkul portföyümüzü sunuyoruz. Bu portföy içerisinden istediğini bulamazsa projedeki satışı devam eden diğer gayrimenkullere yönlendiriyoruz" diye konuştu. % 20-30 fiyat avantajı sağlıyor AHMET Temeltaş, sundukları spot konut ve işyeri satış pazarlama hizmetinin, gayrimenkule yatırım yapmak ve konut, ofis, dükkan sahibi olmak isteyenlere özellikle fiyat avantajı sağladığını söyledi. 


Temeltaş, "Yatırımcı spot konutu, aynı projedeki eşdeğer bir gayrimenkule göre yüzde 20 ila 30 arasında bir fiyat avantajıyla sahip olabiliyor. Bu daireler ve işyerleri henüz projenin ilk satışa çıktığı dönemde barter karşılığı verildiğinden, projenin şerefiye ve cephe olarak en iyi konumdaki gayrimenkuller oluyor. Dolayısıyla yatırımcılar projenin en ayrıcalıklı konut ya da işyerini alırken bu gayrimenkulleri de fiyat avantajıyla satın alıyor" dedi. 


Yabancı da tercih ediyor ÖZELLİKLE yabancı yatırımcıların da spot konut ve işyerlerini tercih etmeye başladığını anlatan Temeltaş, "Yabancılar Türkiye'den ajanslar üzerinden mülk satın alıyor. Bu ajanslar da satış fiyatları üzerinden yüzde 10 komisyon alıyorlar. Firma da bu fiyatı, liste fiyatının üzerine ekliyor. Spot konutta ise yabancı bu yüzde 10'luk farkı haksız yere ve bilmeyerek üstlenmemiş oluyor. Üstelik, aldığı gayrimenkulü en az yüzde 20 daha ucuza almış oluyor" şeklinde konuştu. 


Sabah Gazetesi



Geri Dön