17 / 05 / 2024

Konuta erişilebilirlik nasıl kolaylaşır? Fahiş fiyatlar için hangi önlemler alınmalı? 

Konuta erişilebilirlik nasıl kolaylaşır? Fahiş fiyatlar için hangi önlemler alınmalı? 

Prof. Dr. Ali Hepşen, konuta erişilebilirlik konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Peki konuta erişilebilirlik nasıl kolaylaşır? Fahiş fiyatlar için hangi önlemler alınmalı? 



Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, konuyla ilgili yazısında yurtdışını işaret ederek "Yurtdışı örneklerine baktığımızda, artan fi­yatların ve kira değerlerinin dengede olabil­mesi anlamında örneğin, Kanada’da planlan­dığı gibi yabancıya mülk satışının askıya alın­ması; Berlin’de kira değerlerine bölge rayiçlere üst sınır getirilme düşüncesi; Birleşik Kral­lık’ta kişilerin mülk alımlarında sınırlama/ fazla mülke yüksek oranlı vergi uygulanması; yine Birleşik Krallık’ta erişilebilir konut sahipliği için mevcut cari kira değerlerinin yüzde 20 altında piyasaya sunulan “Erişilebilir Kiralık Konut (Affordable Housing for Rent)”, cari pi­yasa değerinin en az yüzde 20 altında bir indirimle satışa sunulan ve hane halkı geliri ile cari konut satış fiyatlarına göre uygunluk kriterleri belirlenen “İndirimli Satışa Sunulan Konutlar (Discounted Market Sales Housing) ve gelir yetersizliği sebebiyle mevcut piyasa koşullarında ev sahibi olamayanlar için paylaşımlı mülkiyet, kredi finansman desteği gibi farklı uygulamalar söz konusu" açıklamasında bulundu. 

Ali Hepşen, İspanya’da ise hükümetin, bankadan haciz konulan konut ile arazileri satın alma ve bunları uygun fiyatlı 50 bin toplu konut birimine dönüştürme planının onaylamış olarak görüldüğünü aktardı. 

Konuta erişilebilirlik nasıl kolaylaşır? Fahiş fiyatlar için hangi önlemler alınmalı? 

Hane halkının gelir yapısı ve gelirden uzun vadeli borçlanma ya da kira için ayırabilecekleri bütçe dikkate alındığında; finansal erişilebilirlik için ya mevzuat ve vergi düzenlemeleri yaparak fiyat ve kira artışlarını kontrol altında tutmak ya maliyetleri azaltabilmek için çözümler üretmek ya da kamu-özel sektör işbirliği kapsamında üretimi ve finansmanı kolaylaştırıcı modeller sunarak hane halkının gelirine uygun, finansal açıdan erişilebilir yapılar yapılması gerekeceğinin altını çizen Hepşen, kiralık konut üretimini teşvik edici mekanizmalar ve üretimi yönlendirecek modeller geliştirilmesinin, kiralık konut sotğunun alt-piyasalardaki düzeyinin düzenli olarak takip edilmesinin gerektiğine dikkat çekti. 

Ali Hepşen, bugün konut üretimine katkı sağlamanın ve üretilen konutlara toplumun geniş bir kesimi için erişilebilir kılmanın alternatif bir yolu için de kamu özel sektör işbirliği modelinin önemli bir seçenek olarak görülebileceğini dile getirdi. 

Konuta erişilebilirlik nasıl kolaylaşır? Fahiş fiyatlar için hangi önlemler alınmalı? 

Ali Hepşen, diğer yandan, konut üretiminde ve hane halkının konut alımlarında finansman alternatiflerinin geliştirilmesinin, barınma amaçlı konut finansmanı talebi ile yatırım amaçlı konut finansmanı talebinin birbirinden ayrılmasının, birden çok konutu olanların veya konutunu kiraya vermeden boş tutan ev sahiplerinin vergi oranlarının kademeli şekilde artırılmasının; artan üretim maliyetinin düşürülmesi ve böylece fiyatların erişilebilir hale getirilmesi açısından bu alandaki döviz kuru geçişkenliğini azaltıcı şekilde üretimde ithal ikame ürün kullanımının teşvik edilmesi; yabancılara konut satışlarının fiyatları yükseltmesi sebebiyle bazı ülkelerde olduğu gibi il, bölge ve tutar bazında oransal sınırlandırma yapılmasının teşvik edilmesinin gerekli olduğunu aktardı. 

Açıklamasında "Öneri kurgusunda, kamu otoritesinin ser­best piyasa dinamiklerine müdahale etmeden, ya da en az müdahale seçeneğiyle, hedeflenen erişilebilirlik sonucuna ulaşmak adına belir­lenmiş regülasyonlar ile kiralık yeni konut üre­timi teşvik eden bir yapı tasarlanmalıdır" ifadelerine yer veren Prof. Dr. Hepşen, konut niteliğinde üretilen ve fakat amacı dışında (ticari vb.) kullanılan konutların, tahliye edilerek amaca uygun şekilde kullanılmasının teşvik edilmesinin sağlanması gerektiğini de vurguladı. 

Hepşen, konu ile ilgili kaleme aldığı yazısını "En azından ben karar verici mercide olsam, hane halkının konuta erişim sorununu çözmek anlamında belirttiğim önerileri hayata geçirmeye gayret ederdim" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Seçim sandık görevlisi ücreti ne kadar oldu, zam geldi mi? İşte telaffuz edilen o rakam...

Borsa yeni güne düşüşle başladı!

Euro tam bu kadar olacak! Herkes doları konuşuyordu ama asıl hamle eurodan gelecek! Yatırımcılar gözlerine inanamayacak

Mısır piyasasında rekabet arttı! Mısır fiyatlarında son durum ne oldu? 


Geri Dön