12 / 05 / 2024

KONUTDER: Dönüşümde ortak ilerlemek gerekir!

KONUTDER: Dönüşümde ortak ilerlemek gerekir!

Kentsel dönüşüm ile ilgili bir açıklama da KONUTDER' den geldi. Yönetim Kumlu Başkanı Ömer Faruk Çelik, herkesin aklında farklı bir dönüşüm projesi olduğuna vurgu yaptı.



Kentsel dönüşüm çalışmaları yerel seçimler nedeniyle yavaşladı. Dönüşüm ile ilgili açıklamalar ve değerlendünıeler de daha uzun süre devam edeceğe benziyor. Konuyla ilgili Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Demeği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, kentsel dönüşüm uygulamalarının bir keşmekeş haline geldiğini söyledi. 


"Kanun çıktı ama ne nasıl yapılacak bilmiyoruz. Binayı, kenti dönüştürürken çevresi de düşünülmeli" diyen Çelik, "Anı kurtarmak için iş yapmak sonrasında büyük problemlere yol açabilir" dedi. Çelik açıklamasına şöyle devam etti: "Kentsel dönüşüm Van depreminden sonra ortaya atıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan o aşamada liderlik örneği göstererek kentsel dönüşümün vazgeçilemez şekilde hayata geçirileceğini ifade etti. Ancak sonrasında aşağı kadrolar ve bakanlıklar bunun planlamasını yapmalıydı. KONUTDER bu süreçte, dönüşümün sadece Bakanlık tekelinde olması durumuna karşı çıktı. Fakat mücadelemiz pek duyulmadı. Kalkınma Bakanlığı'nın düzenlediği dönüşüm toplantısında gördük ki; herkesin kafasında farklı bir dönüşüm tanımı var. Sendikalar da özel sek1 Ömer Faruk Çelik tör de üniversiteler de ideolojik olarak yorumluyor. Öncelikle herkesin inandığı bir ortak kavram oluşturulmalı." Bir uyandık ki her şey değişmiş Türkiye'de diğer sektörler gibi emlak sektörü de yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerden etkilendi. 


KONUTDER Başkanı Çelik, 17 Aralık operasyonundan önce 2014'ten çok umutlu olduklarını ancak bir sabah uyandıklarını ve her şeyin değiştiğini ifade etti. "Altın bir yıl yaşarız" diyorduk şeklinde konuşan Ömer Çelik, "Bir yolsuzluk varsa bunlar, hukukun doğru metodlarıyla çözülmeli. Birilerini itibarsızlaştırmaya çalışmak şık değil. Sektör itibarsızlaşırsa, kimse güvenip de sözleşmelere imza almaz. Hangi firma özkaynakla taahhütlerini yerine getirebilir? Şu anda ekonomik ve siyasi gidişat nedeniyle satış aktivitelerini erteliyorlar. Ancak talep yine var. Piyasalar düzelince evleri yine alacaklar. Bugün 100 daire satamıyorsa, piyasalar düzelince 200 daire satacak. Ertelenen talep yine alıma geçecek" diye konuştu. 


Gözlem


Geri Dön