11 / 05 / 2024

KONUTDER'den acil kentsel dönüşüm çağrısı: Yastıkaltındaki 500 milyar dolarlık altın yapı tasarruf sistemine çekilmeli!

KONUTDER'den acil kentsel dönüşüm çağrısı: Yastıkaltındaki 500 milyar dolarlık altın yapı tasarruf sistemine çekilmeli!

KONUTDER başkanı ve icra kurulu üyeleri deprem riski altında olan Türkiye’de kentsel dönüşümün hızlandırılması için çağrı yaptı. Dernek temsilcileri bu amaçla yastıkaltındaki 500 milyar dolar değerindeki altının yapı tasarruf sistemine çekilmesini önerdi. 



Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; KONUTDER Başkan Yardımcısı Hasan Rahvalı, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında 10 trilyon liralık kredi stoku içinde konut kredilerinin 434 milyar ile düşük bir oranı meydana getirdiğine vurgu yaptı ve "Kuyumcukent’ten aldığımız verilere göre Türkiye’de hane başına 300 gram altın düşüyor. Bu da 8 bin tona eşdeğer. Yani yastık altında duran 500 milyar dolara eşdeğer kaynağı yapı tasarruf sistemi ile sisteme katmamız lazım" ifadelerine yer verdi. 

Bireysel emeklilikte olduğu gibi bunun da devlet desteksiz olmayacağının altını çizen Hasan Rahvalı, bu şekilde havuz sistemi ile konut sahipliği oranının artırılabileceğini ve kira yükselişlerinin de kontrol edilebileceğini söyledi. 

KONUTDER den acil kentsel dönüşüm çağrısı: Yastıkaltındaki 500 milyar dolarlık altın yapı tasarruf sistemine çekilmeli!

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova da yeni dönemde imar, tüketici, vergi kanunları, yabancıya satış ve kentsel dönüşüm gibi 15 konuyu belirlediklerine dikkat çekti ve konut sektöründe ihtiyaç ve talebin ortaya konması ile talebi hareketlendirecek tavisyelerin hazırlanması için kapsamlı bir rapor düzenleyeceklerini dile getirdi. 

Tüm komitelerin çalışmalarıyla oluşacak raporu gelecek Ekim'de kamuoyu ile paylaşacaklarının da altını çizen Ramadan Kumova, "Kentsel dönüşümün bizde gecekondu ve depreme kaynaklı olmak üzere iki bacağı var. Kentsel yenileme bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde uzun vadeye yayılıyor" dedi ve bunun deprem riski sebebiyle daha kısa zamanda yapılmasının gerektiğini vurguladı. 

KONUTDER den acil kentsel dönüşüm çağrısı: Yastıkaltındaki 500 milyar dolarlık altın yapı tasarruf sistemine çekilmeli!

Gayrimenkul sektöründeki büyümenin birkaç çeyrek dışında Türkiye büyümesinden düşük kaldığını aktaran Ramadan Kumova, söz konusu açıklamasında "Alınan ruhsat sayıları azalıyor. Bu konuda STK’lar da çözümün bir parçası olmalı" şeklinde konuştu. 

Geçtiğimiz sene birinci elde yapılan konut satışlarının 400 bini zor bulduğuna vurgu yapan KONUTDER Başkan Yardımcısı Ahmet Çelik de bunun sonuçlarının kira yükselişi şeklinde yansıdığının altını çizdi. Çelik, bunun için kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılmasının gerekli olduğunu belirtti. 

Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhan Çetinsaya da acil dönüşümün altını çizdi ve 6 Şubat depremi sonrası hasar alan yapılar sebebiyle bölgede 850 bin konuta ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. İstanbul’da olası bir depremde ise kayıpların daha yüksek olacağına vurgu yapan Çetinsaya, kayıt dışı göçmenler eklendiğinde İstanbul’da 17 milyon insanın yaşadığını belirterek, "İBB’nin yaptığı çalışmaya göre İstanbul’da 200 bin bina yani 3 milyon insan doğrudan etkilenecek. Kentteki yapıların yüzde 45’i depreme dayanıksız. Yeni yapıların yıkılma oranı deprem bölgesinde yüzde 1,6 iken İstanbul’da bu oran yüzde 1 olarak hesaplanıyor" açıklamasında bulundu. 

Çetinsaya, en büyük milli güvenlik probleminin deprem olduğunu aktardı ve "Bizim yemeyip içmeyip devlet ve özel sektör eliyle depreme dayanıklı bina işini çözmemiz lazım" diyerek açıklamasını tamamladı. 

KONUTDER den acil kentsel dönüşüm çağrısı: Yastıkaltındaki 500 milyar dolarlık altın yapı tasarruf sistemine çekilmeli!

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu da özel sektörün kentsel dönüşümü tek başına yapmasının mümkün olmadığına vurgu yaparak, 1,5 milyon konutun dönüşmesi gereken İstanbul’da bile yalnızca dönüşüm için 150 milyar dolara ihtiyaç olduğunun altını çizdi. 

Türkiye’de yabancıya konut satışı konusunda mülteci ile yatırımcının birbirine karıştırıldığına vurgu yapan Ramadan Kumova ise "Dünyada yabancıya konut satışı ihracat olarak görülüyor. İngiltere’de yabancıya satış oranı yüzde 14, Portekiz’de yüzde 8, bizde ise yüzde 4" diyerek, hala Avrupa'nın gerisinde olunduğunu dile getirdi. 

Açıklamasında "Bu kadar geride olduğunuz bir konuda korkmaya gerek yok" diyen Kumova, son 3 senede Türkiye’ye giren doğrudan yabancı sermeye girişi içinde gayrimenkul sektörünün 7 milyar dolar ile yüzde 80’ini meydana getirdiğini aktardı. Kumova, yabancıya satış sebebiyle oluşan algının değiştirilmesi için  ‘uluslararası gayrimenkul alıcısı’ adıyla düzenleme planladıklarına da dikkat çekti. 

KİPTAŞ Karanfilköy projesinde son durum ne? İstanbul'un göbeğine tam tamına 1.361 yeni konut geliyor!

Yeni sanayi alanları müjdesi, deprem bölgesindeki sanayicileri sevindirdi!

Emekli maaş zammında refah payı olacak mı? SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde kaç zam alacak?

Dolar 12 saat sonra böyle olacak! Amerika Merkez Bankası'nın faiz beklentisi açıklandı!


Geri Dön