28 / 04 / 2024

Konutlara ağır vergi yükleri geliyor...

Konutlara ağır vergi yükleri geliyor...

Yeni vergi olmayacağı sözü veren iktidar, oturduğu ev dışında konut alacaklara ağır vergi yükü getireceğini açıkladı. Buna göre, kredi ile  birden fazla konut alacaklar yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödeyecek.  İşte haberin detayları..



TBMM'ye sunulan torba yasa teklifi kapsamında, kredi ile  birden fazla konut alacaklar yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödeyecek.

İlk konutunu alanlar bu vergiyi ödemeyecek. BMSV, konut kredilerinde tahakkuk eden faiz tutarı üzerinden hesaplanacak. Anaparaya BSMV uygulanmayacak.

Sözcü'den  Erdoğan Süzer'in haberine göre; örneğin 2 milyon liralık konut kredisi kullanıp, ikinci konutunu alanlar 1 milyar lira faiz ödüyorsa 150 bin lira da BSMV ödeyecek. Ayrıca sigorta işlemlerine de BSMV yükü binecek.

İktidar uzun süredir istisna uygulanan bu vergi yeniden getirerek konut kredilerini frenlemeyi planlıyor. Torba yasa teklifinde seçim öncesi afları da içeren çok sayıda önemli madde bulunuyor.

KONUT VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödeme internetten yapılabilmektedir. T.C ile emlak vergisi ödeme işlemi için e - devlet uygulamasından faydalanılabilmektedir. Ayrıca, E - devlet üzerinden emlak vergisi ödemesi yapacak vatandaşların e - devlet uygulamasına T.C kimlik numarası ve şifre girişleri yapmaları gerekmektedir.

Konutlara ağır vergi yükleri geliyor...

KONUT VERGİSİ ONLİNE ÖDENİR Mİ?

Vatandaşlara sunulan hizmetler kapsamında, emlak vergisi, e-Devlet sistemi üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi'nden emlak vergisi şeklinde sorgulayabilir. https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesinden emlak verginizi sorgulayabilir varsa emlak vergisi borcunuzu ödeyebilirsiniz.

BİNA VE KONUT VERGİSİ AYNI MI?

Buna göre, bir kişinin sahip olduğu arsa ya da bina üzerinden alınan vergi türüne emlak vergisi denilmektedir.  Bu kapsamda 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre ise  ülke sınırları içerisindeki tüm yapılar bina vergisine, arsalar ise arazi vergisine tabi tutulurlar.

TEK EVİ OLAN VERGİDEN MUAF MI?

*Her konut için istisna var mı? Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.

KİMLER KONUT VERGİSİ ÖDEMEZ 

Emlak vergisi ödeme zorunluluğu bulunmayanlar ise , ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul vatandaşların emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Araç sahipleri aman dikkat! Denetimler başladı! Bunu yapmayanlara 4 bin 69 TL ceza kesilecek!

Türkiye genelinde zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor! Cezası 2 bin 568 TL! 

Ehliyeti olanlar dikkat! Ehliyetini yenilemeyenleri büyük ceza bekliyor...

Ticaret Bakanlığı'ndan 16 beton ve çimento firmasına 33,7 milyon lira ceza!


Geri Dön