26 / 05 / 2024

Konutta alım zamanı mı? İkinci el konut fiyatları düşecek mi?

Konutta alım zamanı mı? İkinci el konut fiyatları düşecek mi?

Faizin düşük, enflasyonun ise yüksek olduğu piyasa şartlarında konuttun 'peynir ekmek gibi' satılması gerekiyor ama konut satışlarındaki gerileme sürüyor. Bankalar, alıcılar, satıcılar ekseninde neler oluyor? Seçimden sonra konut piyasası nasıl şekillenecek? İşte merak edilen sorulara yanıtlar...



Konutta alım zamanı mı? Ne zaman konut yatırımı yapılması gibi soruların yanıtları uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Yeniçağ Yazarı Remzi Özdemir, ikamet etmek için ev almak isteyenler için konutta alım zamanı olamayacağını, uygun koşulları sağlayıp kendi oturacakları evi almak isteyenler için her zaman alım zamanı olduğunu kaydetti.  

Bankalar zarar edecekleri için kredi kullandırmıyor

Şu anda faizlerin dip seviyede olduğunu belirten Özdemir, enflasyonun yüzde 85 olduğu böyle bir dönemde düşük faizle kredi kullanarak konut yatırımı yapılabileceğini ancak bankaların  zararına olacak böyle bir trende bankaların göz yumamayacağını belirtti. Özdemir, normalde bu şartlarda peynir ekmek gibi konut satın alınması gerektiğini ancak TÜİK verilerine göre hızla gerileyen konut satışlarının düşmesinde bankaların kredi musluklarını kapatmasının etkili olduğunu söyledi. Bu piyasa koşullarında bankanın zarar edeceğini bu nedenle de kredi kullandırmadığını kaydeden Özdemir, "Siyasi irade bankalara baskıyla belirli kredileri verdiriyor ama bunlar sınırlı. Bankalar enflasyon ortamında bol keseden kredi vermek istemiyorlar" ifadesini kullandı.

İkinci elde fiyatlar manipüle ediliyor

İkinci etkenin ise konut fiyatları olduğunu ifade eden Özdemir, konut fiyatlarının emlakçılar tarafından manipüle edildiğini savundu. Özellikle ikinci el konut fiyatlarının manipüle edildiğini aktaran Özdemir, ikinci el konut satanların halen yüksek kar beklenti içinde olduğunu ancak mevcut koşullarda bunun mümkün görünmediğini belirtti. İkinci el konut fiyatlarının gerileyeceğini dile getiren Özdemir, bankaların konut kredisi vermesi için faizlerin enflasyonun üzerine çıkması gerektiğini kaydetti. Özdemir bu durumda da 3 milyona alınacak bir evin maliyetinin 7-8 milyona çıkacağını dile getirerek böyle bir seviyede konutu yatırım aracıyla alanların da konuttan faiz getirisine yöneleceklerine işaret etti. Seçimden sonra iktidar değişse de değişmese de faizlerin artırılmak durumunda kalınacağını ileri süren Özdemir, "Seçime kadar konut piyasasında önemli bir hareket beklemek bu veriler ışığında imkânsız. Seçim sonrası ise özellikle satıcılar açısından sıkıntılı günlerin başlangıcı olacaktır" ifadesini kullandı.

Altın, konut ve borsada neler olacak?

Konut aramaları satılıktan kiralığa döndü!

Uluslararası doğrudan yatırımlarda konut sektörünün yeri!


Geri Dön