27 / 04 / 2024

Konutta prim uyanıklığına yüksek para cezası! Adınıza 50 bin lira ceza yazılıyor

Konutta prim uyanıklığına yüksek para cezası! Adınıza 50 bin lira ceza yazılıyor

Satın aldığı konutu daha düşük vergi ödemek için değerinin çok altındaa gösteren konut ahiplerine yüksek para cezaları geliyor.



Satın aldığı yeni konutu tapuda tescil edilen tarihin üzerinden 5 yıl geçmeden satan 110 bin mükellef, değer artış kazancı beyannamesi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesine girdi. Düşük vergi ödemek için yanlış beyanda bulunanları, eksik ödenen tutarlarla birlikte yüklü miktarda para cezaları bekliyor.

Evini satın aldığı tarihin üzerinden 5 yıl geçmeden elden çıkaranların, 31 Mart’a kadar Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi için beyanname vermesi gerekiyor. 2021’de evinin satışını tamamlayanlar, Gelir İdaresi Başkanlığı’na verdikleri beyanname sonucunda ödemelerini mart ve temmuz olmak üzere 2 eşit taksitle yapabilecek. Düşük vergi ödemek için tapuda usulsüz beyanda bulunanları, ödenmeyen eksik tutarların yanı sıra, yüklü miktardaki para cezaları bekliyor. Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesine göre, miras ve bağış yoluyla sahip olunan konutların dışındakiler, alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde satıldığında, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Konut sahiplerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bu ayın sonuna kadar beyanname vermesi gerekiyor. Ancak bazı gayrimenkul sahipleri Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ni düşürmek için yanlış beyanda bulunabiliyor. Bu durum tespit edildiğinde gayrimenkul sahipleri, eksik vergileri ödemekle yükümlü tutulurken aynı zamanda yüklü miktarda cezayla karşı karşıya kalıyor.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön