22 / 05 / 2024

Konuttaki fiyat piyangosundan yararlanma zamanı!

Konuttaki fiyat piyangosundan yararlanma zamanı!

Bu yıl ekonomide yaşanan daralmalara rağmen üretim, satış ve pazarlamaya odaklanan gayrimenkul sektörü, yılı 2015 satışlarından bir tık ileri, ancak kâr marjından fedakârlık yaparak kapatıyor.



Bu yıl ekonomide yaşanan daralmalara rağmen üretim, satış ve pazarlamaya odaklanan gayrimenkul sektörü, yılı 2015 satışlarından bir tık ileri, ancak kâr marjından fedakârlık yaparak kapatıyor. 


TÜKETİCİLER yüzde 1'in altında seyreden faiz, KDV indirimi ve şirketlerin kişiye özel alım seçenekleriyle arzu ettikleri evi satın alma imkânına kavuştu. Fiyatlarda olağanüstü bir gerileme yaşanmazken, döviz kaynaklı artan inşaat maliyetleri firmaların 2017 yılında benzer fırsatları sunma şansını zayıflatıyor. Uzmanlar, balon iddialannın aksine 'Şimdi, konuttaki fiyat piyangosundan yararlanma zamanı' tespitinde bulunuyor. 


FİYATLAR EN AZ YÜZDE 10 ARTACAK 

2016 yılında franchise ofis sayısında yüzde 40 seviyesinde büyüme kaydeden ERA Gayrimenkul'ün Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, Türkiye'de gayrimenkul sektörünün daha güvenilir ve nitelikli olması için öncelikle kurumsal yapıların oluşturulmasına işaret ederek, gayrimenkulde büyümenin sağlıklı olması için verilerin de sağlıklı değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. 2017 yılında gayrimenkul fiyatlarında yükselişin süreceğini vurguluyor ve ekliyor, 


130 BİNE ULAŞTI 

'Nitekim 2016'nın ilk 10 ayında işlem gören tapu sayısı 1 milyon 66 bine ulaşırken, konutun değeri ortalama yüzde 10 arttı. Aylık bazda bakıldığında, sadece ekim ayında konut satışları, bir önce yılın aynı ayına göre yüzde 25 artış gösterdi. Böylelikle satış adedi 104 bin 98'den 130 bin 274'e çıkmış oldu.' 


FIRSATI KAÇIRMAYIN 


Bu yıl ocak-ekim döneminde 1 milyon 66 bine ulaştı. Şayet bunlar olmasaydı, 2016 yılı sonunda 1 milyon 400 bin, 1 milyon 500 bin adetlerde olurdu" değerlendirmesinde bulundu. Baygan, "Türkiye ortalamasında konut fiyatları, 2017 yılında yaklaşık yüzde 10 daha artar. Çünkü dövizdeki artış yüzde 3-5 muhakkak bir kur zammı getirecektir. O nedenle bir yerde bugünler, konut almanın tam zamanı. Kredi faizlerindeki düşüş ve KDV desteğinin etkisiyle konut almanın tam zamanı diyebiliriz" dedi. 


EV ALMANIN TAM ZAMANI 

YAŞANILAN dar boğaza rağmen gayrimenkulün en güvenli ve en kârlı yatırım aracı olduğunu söyleyen Altın Emlak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı ise 'Paradan para kazanmanın sona erdiği bu dönemde yatırımın zarar edilmeden nakde en çabuk döndürülebildiği emlakta yükseliş 2017'de de devam edecek. 2017 yılında tüm dünyada makro açıdan taşların yerine oturacağını, ancak bunun için özellikle gelişmiş ülkelerde radikal bazı kararların uygulanmaya başlayacağını söylemek mümkün' tespitinde bulundu. 


HAREKETLİLİK YAŞANACAK 

Türkiye'de ekonominin lokomotifi yine gayrimenkul olacaktır' diyen Özelmacıklı, İstanbul'da özellikle Kanal İstanbul güzergâhının nedeşmesi ile şehrin batı kanadında bir hareketlilik yaşanacak. Sektör, Anadolu'nun yeterli gelişim sağlanamamış noktalarında inşa edilecek nitelikli dev projelerle ekonominin itici gücü olmaya devam edecek ve 2017 sonunda hedeflenen yüzde 5'lik büyümenin öncüsü olacaktır' dedi. 


Güneş


Geri Dön