Konuttaki primler borsa şirketlerine yansımıyor!
Konut fiyatlarındaki yükseliş hızını korumasına rağmen bu durum borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin prim ve kârlarına yansıma göstermiyor.
Piyasalarda bir süredir devam eden olumlu hava yerini temkinli bekleyişe bıraktı. Önümüzdeki hafta Suriye kaynaklı gelişmeler, terör ve siyaset dışında yoğun bir ekonomik gündem var. Bu açıdan dalgalı seyir görülebilir.
Piyasalarda temkinli iyimserlik korunuyor. Bir süredir olumlu havanın kaynağı durumundaki ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekim toplantsında faiz artışını erteleme olasılığının belli ölçüde fiyatlanması, gündemin zorlaşması ve piyasayı taşıyacak beklenti ihtiyacının sürüyor olması borsada kâr satışları, döviz kurlarında ise tepki alım denemelerine neden oldu.
OLUMLU HAVA ZAYIFLADI
Ankara’daki terör eyleminin yaraları sarılmaya çalışılsa da olumlu hava zayıfladı. Önümüzdeki hafta, Suriye kaynaklı gelişmeler, terör ve siyaset dışında yoğun bir ekonomik gündem var. Çin’in 3.Çeyrek büyüme verileri, Türkiye, Brezilya ve Avrupa Merkez Bankaları faiz kararları, Fitch’in İstanbul’daki Türkiye konferansı yakından izlenecek gelişmeler. Bu açıdan dalgalı seyir görülebilir. Türkiye ve Avrupa’da faiz değişikliği beklenmiyor. Piyasalar üzerindeki etkileri açısından son dönemde ekonomisi yavaşlayan Çin’in 3. çeyrek büyümesi önemli. Borsada kısa dönemli çıkış hareketinin devamı için 80.000-81.000 seviyelerinin geçilmesi önemli. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Sonraki dirençler 84.000-84.500 seviyelerinde. Destekler ise 77.000 ve 75.000 seviyelerinde. 77.000 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Borsada yukarı yönlü hareketlenmelerde kâr satışları görülebilir.
Dolar/TL’de önemli destekler test ediliyor
Kâr satışlarının etkisindeki dolar/TL paritesinde kısa dönem için önemli görülen destek seviyelerine ulaşılması tepki alım olasılığını artıran bir durum. 2.89-2.88 ilk destek seviyeleri olarak görülürken sonraki destekler 2.85-2.84 seviyelerinde. Tepki alımlarının ilk dirençleri ise 2.95-2.96 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için 2.96 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 3.00 ve 3.08 seviyelerinde bulunuyor. Destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir.
Konuttaki primler borsa şirketlerine yansımıyor
-Türkiye Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2014-5015 Dönemi Prim yüzde 18.76,
-Türkiye Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2014-5015 Dönemi Prim yüzde 17.30,
-Borsaistanbul’da Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Sektör Temmuz 2014-5015 Primi yüzde 2.2,
-BIST100 Endeksi Temmuz 2014-5015 yüzde -2.7
Konut fiyatlarındaki yükseliş son yıllarda tüm yatırım araçlarının üzerinde seyrediyor. 2010-2015 döneminde Merkez Bankasının her ay açıkladığı Konut Fiyat Endekslerine göre konutta oluşan primler, borsa, altın, döviz ve faiz gibi yatırım araçlarından fazla kazanç sağladı. Bu yöndeki analizleri geçtiğimiz aylarda bu sayfalarda paylaşmıştık. Konut fiyatlarındaki yükseliş hızını korumasına rağmen bu durum borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin prim ve kârlarına yansıma göstermiyor. Gerçi borsadaki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının faaliyet alanı sadece konut değil. Bir çoğunun portföyünde AVM ve ticari gayrimenkuller de var. Ancak gayrimenkul yatırım ve işletmeciliği yapmaları nedeniyle gayrimenkul sektöründeki canlılığın gerek borsa performansları, gerekse bilanço kârlarına da yansıması beklenir. Diğer yandan 06-2014-2015 döneminde sektör kârları 1.9 milyar TL’den 680 milyon TL’ye gerilemiş. Nerdeyse 1/3’üne kadar düşüş var. Türkiye’de Temmuz 2014-2015 döneminde Konut Fiyat Endeksi yüzde 18.76, Yeni Konut Fiyat Endeksi yüzde 17.30 yükselirken bu oran İstanbul için yüzde 26.60 seviyesinde. Buna karşılık borsadaki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının borsadaki performansı yüzde 2.2’de kalmış. Sektörlerin büyüme verilerine bakılınca gayrimenkul faaliyetlerinin 2015 yılı ilk iki çeyrek büyümesi geçen yıla göre yüzde 4 iken inşaatta yüzde 0.3 oranında daralma var. Gayrimenkuldeki canlılık ve inşaattaki küçülmeye rağmen sürmüş. Konut fiyatlarındaki yükselişin inşaat sektörüne, borsadaki gayrimenkul yatırım ortaklıklarınının bilançoları ve borsa performanslarına katkıları çok sınırlı.
Fiyat kazanç oranı direnç seviyelerinde
BORSA ve şirketlerin değerleme ölçülerinden biri de fiyat kazanç oranları olarak bilinir. Bir yıllık kârın borsa fiyatına veya piyasa değerine bölünmesiyle bulunan fiyat kazanç oranı gerek şirketler gerekse borsa için ucuz mu, pahalı mı sorularına cevap arandığında ilk bakılan kriterlerden. Düşük olması tercih edilir. BIST100 Endeksile paralel hareket eden Fiyat Kazanç grafiğinde 12.50 seviyesi önemli bir direnç noktası olarak görülüyor. Bu seviyenin üzerinde 12.80 ve 13.30 sonraki direnç noktaları. 12.50 fiyat kazanç direnç seviyesinin geçilmesi endekste 80.000 seviyesinin geçilmesine işaret edebilir.
Hisselerin borsa hareketlerine duyarlılığı
SÖZE Beta Katsayısı nedir, sorusuyla başlamakta yarar var. Beta katsayıları, hisselerin endeksteki hareketlere duyarlılığını gösterir. Beta katsayısı yüksek hisseler endeksteki yükseliş ve düşüşlere daha fazla tepki verirken Beta katsayıları düşük hisselerin ise endeksteki hareketlere daha zayıf tepki vermesi beklenir. Borsa yükselirken betaları yüksek, düşerken de daha defansif ve korumacı olması açısından betası düşük hisseler öne çıkarılır genellikle. Biz de hisse önerisi olmamakla birlikte bir yıllık hareketlerine göre bazı hisselerin beta katsayılarına yer verdik.
Hürriyet